08

Изложба копија слика „Крагујевац 1941″ Петра Лубарде отворена је 15. фебруара поводом Сретења и Дана државности Републике Србије у фоајеу дворане „Парк“ у Херцег Новом у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

На изложби, испред Установе Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, су говорили кустоси изложбе мр Ненад Ристовић и др Никола Говедарица који су подсетили на Лубардин живот током Другог светског рата, на његово импозантно стваралаштво које је обележило епоху апстрактног сликарства 20. века у Југославији, као и о мисији Музеја „21.октобар“ у коме се налазе оригинална Лубардина дела (као део сталне музејске поставке).

Проф. др Јелица Стојановић, председница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и проф. др Драго Перовић су на отварању подсетили на значај празника Сретења, његовој улози кроз историју Срба, али и посредној синергији уметника Петра Лубарде са страдањем српског народа кроз историју.

Синовац великог сликара, Ђуро Лубарда, поручио је да је поносан на Херцег Нови, у ком су се одржале бројне изложбе, промоције књига о Лубарди, као и научни скуп посвећен Иво Андрићу и Лубарди.

Изложба ће бити отворена до 25. фебруара, а након тога ће бити приказана у Подгорици, Беранама и Бару.