Историјат

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ основан је 1953. године на простору где је 21. октобра 1941. године стрељано више хиљада грађана Крагујевца – у највећем броју Срба, Јевреја, Рома, али и Словенаца и припадника других националности. Такође, чува успомену на 415 људи из околних села, убијених 19. октобра и њих 123, страдалих 20. октобра.

Меморијални парк се простире на површини од 352 хектара и у оквиру њега се налази тридесет масовних гробница. Простор је уређен према урбанистичком пројекту архитеката Михаила Митровића и Радивоја Томића и вртног архитекте Смиљана Клаића, усвојеном 1955. године. Најважнија одредница урбанистичког плана била је да се не формира једна заједничка гробница, већ све хумке стрељаних цивила остану на аутентичном месту погибије. Друга важна одредба предвиђала је да се свака гробница обради на специфичан начин, зависно од посебних карактеристика везаних за њу. До данас, 14 хумки су уметнички обликоване са укупно десет споменика,  и та ликовно – визуелна решења су осмишљена тако да изражавају пијетет, а такође се ликовно везује за терен, као допуна великом природном пејзажу Спомен-парка. Истовремено, спомен – обележја егзистирају као самостални уметнички и просторни елементи – пејзажни акценти, у оквиру целине, како је од самог почетка замишљена концепција о изградњи Спомен-парка.  Кроз парк води кружни пут, Десанкин венац, и пешачке стазе који омогућавају посетиоцима Спомен-парка да обиђу све гробнице.

Једна од десет скулпторално-архитектонских целина, Споменик стрељаним ђацима и професорима, прерасла је у општепознат симбол града.  

Меморијални парк данас представља и главни градски парковски простор, намењен шетњи и рекреацији.

У оквиру Спомен-парка 15. фебруара 1976. године отворен је Музеј 21. oктобар, где се прикупљају, обрађују, чувају и презентују документа о стрељању и жртвама, путем изложби, предавања, књижевних вечери, филмских пројекција, као и  путем штампаних публикација у оквиру издавачке делатности Установе.

Музеј „21. oктобар“ се налази на самом улазу у меморијални комплекс, а аутори здања су архитекате Иван Антић и Иванка Распоповић. У целокупној архитектонској концепцији објекта наглашена је симболика oктобарске трагедије. Црвена цигла од које је изграђен, асоцира на проливену крв, а тридесет и три вертикалне куле различитих висина повезују у јединствену целину тридесет гробница у Шумарицама и три у околним селима. У кулама, „небеским бунарима“, нема прозора већ само куполе на врховима, што указује на безизлаз и беспомоћност људи испред митраљеских цеви, брутално осуђених на смрт. Основа музеја пројектована је у облику крста, хришћанског симбола страдања.

Унутар зграде, на њеном доњем нивоу, налази се галерија у којој  је стално изложен циклус слика „Крагујевац 1941.“  великог југословенског сликара Петра Лубарде. У овом простору се приређују тематске документарне и уметничке изложбе, чији су аутори кустоси музеја, као и покретне изложбе других музеја, антиратних центара, мировних покрета и асоцијација за заштиту људских права из земље и иностранства. На горњем нивоу је 2003. године постављена нова, стална поставка „Крагујевачка трагедија 1941.“ групе аутора историчара Станише Бркића, Ненада Ђорђевића, др Милана Кољанина, академског сликара-графичара Ирене Пауновић и академског сликара Игора Степанчића. Поставка је 2021. године музеолошки допуњена, увођењем мултимедијалног сегмента изложбе.

Важна активност Спомен-парка је организација шест традиционалних манифестација.

Од 1963. године, сваке године 21. октобра, покрај Споменика стрељаним ђацима и професорима, Спомен –парк организује централну комеморативну свечаност „Велики школски час“. За овај музичко-сценски догађај бирају се оригинална дела са пацифистичким порукама, реномираних домаћих и страних књижевника и композитора, а извођачи су најпознатији глумци, солисти опере и хорови.

Традиционалне музичке свечаности под називом „Октобру хододарје – ОКТОХ“ одржавају се од 1975. године. Програм подразумева низ концерата камерне музике, током месеца октобра. Уметници из земље и иностранства изводе дела великих композитора као дар и израз пијетета према стрељаним становницима Крагујвца.

Манифестација „Доста су свету једне Шумарице“, установљена 1976. године, као литерарни, а од 1996. и као ликовни конкурс, расписује се сваке године за ђаке основих и средњих школа са подручја бивше Југославије. Сваког новембра организује се свечано уручење награда ученицима најбољих радова на тему узету из књижевног дела са  Великог школског часа, која је по духу антиратна, или се бави правима детета, са циљем да се млади подстакну на размишљање о неким вечним животним вредностима.

Уметничка манифестација „Бдење“ одржава се у Музеју од 2006. године сваког 20. октобра у знак сећања на задњу ноћ грађана Крагујевца  пред стрељање. Програм је колажног типа, чине га вечери поезије, изложбе, филмске пројекције и музички концерти.

Од 2015. године Спомен –парк је преузео организацију антиратне, међународне манифестације „Међународног салона антиратне карикатуре“, који се у Крагујевцу организује као бијенална манифестација од 1981.године.

Градска Галерија „Мостови Балкана“,  отворена 7. априла 2005. године, ради као депанданс у оквиру установе Спомен –парка, реализујући изложбе из домена савременог уметничког стваралаштва, а на основу селекције Уметничког савета Галерије. Сваке године организују се и изложбе по позиву, на којима се предстваљају радови домаћих и светских класика из области сликарства.

Манифестација посвећена савременом стваралаштву, Међународно бијенале радова на папиру и од папира „АртИЈа“, организује се од 2018. године, у реализацији галерије „Мостови Балкана“.

 

Спомен-парк  је проглашен културним добром од изузетног националног значаја 27. децембра 1979. године, а 21. октобар се одлуком Народне скупштина Републике Србије од 7. децембра 2011. године обележава као државни празник, односно  Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

Врменска линија

1953
izgradnja spomen-parka

Спомен-парк "Крагујевачки октобар"

Спомен-парк "Крагујевачки октобар" основан је 1953. године на месту где је у октобру 1941. године стрељано више хиљада грађана Крагујевца – Срба, Јевреја, Рома, муслимана, Словенаца и припадника других националности.
1959
bol_i_prkos

Споменик Бола и Пркоса

Споменик Бола и Пркоса је први споменик подигнут у оквиру меморијалног центра „Спомен парк Крагујевачки октобар”. Подигнут је на месту где је 21. октобра 1941. године у Шумарицама стрељана жена - Нада Наумовић.

Дело је вајара Анта Гржетића, подигнут 1959. године. У мермерном блоку су исклесане две фигуре мушкарца и жене, дате у контрасту између грча тела захваћеног рафалом у тренутку стрељања. Женски лик, снажно извијен унатраг, још увек пркоси смрти, а мушки, болно савијен у оштром луку напред полако пада ка земљи.
1963
Spomenik streljanim djacima i profesorima

Споменик стрељаним ђацима и професорима

Откривен "Споменик стрељаним ђацима и професорима" Миодрага Живковића, који ће постати опште познат симбол града Крагујевца
1964
izdavacka delatnost

Покренута издавачка делатност Спомен-парка "Крагујевачки октобар"

Библиотека Спомен-музеја је спeцијалног типа, јер сакупља, чува и даје на коришћење публикације везане за крагујевачку трагедију и геноцид над српским народом, за прошлост Крагујевца и Шумадије, као и публикације из савремене историје и музеологије.

Основана је 1963. године и њен књижни фонд броји око 3.000 примерака, а допуњава се куповином, сопственим издањима, разменом публикација са сличним установама у земљи и поклонима појединаца.
1966
Spomenik otpora i slobode

Откривен споменик "Отпора и слободе" Анте Гржетића

Анте Гржетић је аутор још једног дела у Спомен-парку, Споменика отпора и слободе (1966). Представља велику бронзану фигуру смртно рањеног човека, који се последњим напорима снаге грчевито бори за још који тренутак живота, али ту битку губи. Ипак, изнад њега се уздиже бели обелиск, на врху раздвојен у слово V, симбол победе и тријумф живота над смрћу.
1968
Krisrtalni cvet

Откривен споменик "Кристални цвет" аутора Небојше Деље

Споменик Кристални цвет (Небојша Деља,архитекта, 1968.) посвећен је петнаесторици чистача обуће, дечацима старим од 12 до 15 година, који су стрељани са једном групом одраслих. Геометријски сведеним формама представља тек расцветали пупољак цвета пресечен на два дела. Белина чашица истиче моралну чистоту дечака, а црна, поред боје њиховог тена, асоцира на смрт.
1969
Petar Lubarda

Циклус слика Петра Лубарде

Петар Лубарда је циклус слика ''Крагујевац 1941'' поклонио Спомен-парку 1969. године и оставио својеручно писан тестамент у коме је нагласио да слике никада не напуштају Крагујевац.

Од 1976. године, када је Музеј отворен, постао је део његове сталне поставке.Збирка се састоји од 27 слика различитих димензија, од малог формата 35х28cm до монументалног 140х230cm, рађене разноврсним техникама: темпера, уље, акрлик, казеин и ауто-лак и комбиноване технике. Настале су између 1966. и 1968. године и представљају асоцијативно и апстрактно виђење трагичног стрељања у Крагујевцу, подигнутог на ниво универзалног размишљања о драми живота у трагичној повезаности са разарањем и смрћу.

По оценама наших еминентних теоретичара уметности, представља једно од Лубардиних најбољих дела, а свакако најбоље остварење последњег периода његовог стваралаштва.
1970
Kameni spavac

Откривен споменик "Камени спавач", Градимир и Јелица Боснић

Људима из околних села, стрељаним на овом простору, посвећен је споменик Камени спавач (Градимир и Јелица Боснић, архитекте,1970). Ова архитектонско-скулпторална целина обједињује две гробнице. Ограђена је венцем од бетонских блокова, а масивне мермерне скулптуре у оквиру њега, подсећају на стогове сена који доминирају сеоскомим двориштем.
1971
Veliki skolski cas 1974

Велики школски час

Од 1971. године, сваке године, покрај Споменика стрељаним ђацима и професорима одржава се централна комеморативна свечаност "Велики школски час".
1975
1975 Beogradski kamerni orkestar ОКТОH

ОКТОХ

Традиционалне музичке свечаности под називом Октобру хододарје – "ОКТОХ" одржавају се од 1975. године. Млади уметници из земље и иностранства изводе дела угледних композитора.
1976
Dan otvaranja Muzeja 15.2.1976

Отворен музеј "21.октобар"

Музеј ''21. октобар'' отворен је 15. фебруара 1976. године и за четири деценије постао је један од најзначајнијих меморијалних музеја, који је посетило око 5 милиона људи из читавог света. Музеј ''21. октобар'' је један од ретких институција те врсте у земљу чија је зграда наменски подигнута као музеј и данас једна од најмаркантнијих и најавангарднијух грађевина у Крагујевцу и Србији.
1976
Доста су свету једне Шумарице 3

Доста су свету једне Шумарице

Музеј „21. Октобар“ настоји да се се што више приближи младој публици и тај контакт, поред осталог, посебно остварује кроз организацију манифестације „Доста су свету једне Шумарице“, ликовни и литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа из Републике Србије и окружења. Ова манифестација је почела да се организује 1976. године у знак сећања на ученике стрељане 21. октобра 1941. године. У почетку се расписивао конкурс само за литерарне радове, а од 1996. године проширен је и на ликовне.
1978
Vecni plamen

Откривен Споменик "Вечни пламен слободе"

Споменик „Вечни пламен слободе” се налази у Спомен комплексу Спомен-парк Крагујевачки октобар, дело је вајара Драгана Ђорђевића, изграђен 1978. године.
1979
muzej-4

Откривен Споменик "Суђаје" и "Човек без илузија" Јована Солдатовића

У оквиру Спомен-парка налазе се и две скулптуре, поклон нашег великог вајара, Јована Солдатовића, из 1979. године.

Човек без илузија, се налази на травњаку са леве стране улазних врата музеја ''21. октобар''. Издужена фигура мршавог човека, оборене главе и прекрштеих руку и ногу, седи на ниској столичици, глава му је клонула на груди, а дугачке руке, у којима држи три усахла цвета, малаксало су спуштене на колена. Ова статуа се под теретом своје несреће све више повија и просто као да тежи да се сва затвори и потоне у земљу.

Скулптура Суђаје се налази на самом почетку Меморијалног комплекса, на широком травнатом платоу испред зграде музеја. Инспирисана је старословенском митологијом, по којој су суђаје биле божанства, три жене, које долазе после рођења детета и одређују му судбину или, како се још називало, срећу. Добру срећу су представљале лепе девојке, а лошу, ружне и старе жене. Ове опоре, кошчате фигуре старица, које у рукама држе новорођенче, се одмах везују за Меморијални парк и судбину оних који на његовим пространствима почивају.
1979
spomenik

Културно добро од изузетног значаја

Спомен-парк је проглашен културним добром од изузетног националног значаја 27. децембра 1979. године.
1980
100 za 1

Откривен Споменик "Сто за једног" Нандора Глида

Бронзаним спомеником Сто за једног (Нандор Глид,вајар, 1980.- поклон града Модриче) сурова наредба генерала Франца Бемеа је ликовно уобличена мрежом испреплетаних људских тела у болном, самртном грчу. Њихови обриси постепено нестају и трансформишу се у крошњу великог моћног стабла, симбола живота.
1981
Спомен-обележије народа Хрватске

Откривено "Спомен-обележје народа Хрватске", аутора Војина Бакића

Спомен-обележије народа Хрватске (Војин Бакић, вајар и Јосип и Силвана Сајсл, архитекте, 1981.- поклон Републике Хрватске) се састоји од седам челичних дискова, неједнаке величине и представља светлосну жижу три гробнице око њега. Форма круга, симбола савршенства и целовитости од прадавних времена, овде је благо деформисана, чиме је аутор показао да се свака представа о савршеном животу једним овако страшним злочином, почињеним на овом месту, неповратно изгубила.
1991
Protiv zla

Откривен Споменик "Против зла", мексичког аутора Мануела Рома

Споменик Против зла (Мигуел Ромо-Мексико, вајар, 1991.) исклесан је у једном мермерном блоку уметничким стилом народа Маја, али је његова тема хришћанска. Рељефном, разгранатом мрежом симбола из Апокалипсе, односно, Страшног суда, наводи на размишљања о праведној награди или казни за учињена дела.
1991
Споменик стрељаним Србима и Јеврејима

Откривен Споменик "стрељаним Србима и Јеврејима" вајара Милорада Зорбића

Споменик стрељаним Србима и Јеврејима (Милорад Зорбић,вајар, 1991.-поклон израелског града Бат-Јама и установа Шумадијског округа), је ван територије Спомен-парка, код гробнице где су 20. октобра 1941. године стрељани припадници ова два народа. Својом апстрактном формом, састављеном од коцке, симбола стабилности и непромењивости и динамично спојених паралелопипеда, представља вечну успомену и у смрти повезаних Срба и Јевреја. Када се скулптура погледа из горњег ракурса симболизује шестокраку Давидову звезду.
1994
Spomenik_prijateljstva,_Šumarice

Откривен Споменик пријатељства румунског архитекте Антуна Стојкуа

Споменик пријатељства (Антон Стојку-Румунија, архитекта, 1994.-поклон румунског града Питештија) обликован је као отворена књига, раширених листова, који се полако трансформишу у број 21. Када се погледа са предње сви листови се стапају у форму голуба, који је универзални симбол мира.
2002
kapela

Подигнута Храм капела крагујевачких новомученика

У оквиру Спомен-парка подигнута је храм-капела Крагујевачких новомученика у српско-византијском стилу (архитекта Љубица Бошњак, 2002-2006). Темеље су освештали 14. маја 2002. године његова светост патријарх Павле и патријарх Африке, Петар VII.
2003
Stalna Postavka

Нова поставка музеја "Крагујевачка трагедија 1941"

Од оснивања Спомен-музеј и меморијални парк посетило је преко пет милиона људи. Посете се организују тако што почињу у Спомен-музеју, а завршавају се у Меморијалном простору. Посетилац не само да сазнаје о овом догађају, него да га упоредо и доживљава. У складу са захтевима новог времена 2003. године приступило изради нове поставке, јер је стара временски, естетски и идеолошки била превазиђена. За рад на њој ангажован је читав тим разнородних стручњака. Аутори су историчари: Станиша Бркић, Милан Кољанин и Ненад Ђорђевић. Аутори дизајна поставке су Игор Степанчић и Ирена Пауновић, примењени уметници. Конципирана је тако да хол доњег нивоа Музеја буде намењем различитим уметничким и документарним изложбама и другим уметничким садржајима. У пространијем, галеријском делу доњег нивоа ''Петар Лубарда'', стално је изложен циклус - легат од 27 великог слика ,,Крагујевац 1941'', које је уметник 1969. године поклонио Установи.
2005
mostovi balkana

Мостови Балкана

У периоду од 2002. до 2007. године приређивана је у Шумарицама међународна ликовна колонија "Мостови Балкана", а од 2008. године прерасла је у Међународно бијенале дигиталне графике. Наша Установа настоји да на тај начин промовише идеју отворености, толеранције, разноликости и помирења међу људима.
2006
Бдење

Манифестација Бдење

Уметничка манифестација „Бдење“ одржава се у Музеју од 2006. године сваког 20. октобра у знак сећања на задњу ноћ грађана Крагујевца пред стрељање. Програм је колажног типа, чине га вечери поезије, изложбе, филмске пројекције и музички концерти. Током „Бдења“се увек одржава промоција књижевног дела које ће сутрадан бити изведено на „Великом школском часу“.
2018
artija

АРТиЈА међународно бијенале уметности - Мостови Балкана

Изложба под симболичним називом ‘АРТиЈА осмишљена је са циљем да Крагујевац, као четврти град по величини у Србији и значајно универзитетско седиште, добије препознатљиву ликовну манифестацију и постане нови уметнички центар на карти Европе.
2021
Karadjordjeva zvezda

Спомен-парк "Крагујевачки октобар" добија орден Карађорђеве звезде трећег степена

Наша Установа добитник је ордена Карађорђеве звезде трећег степена за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе. Орден је уручен поводом државног празника Видовдана 28.06.2021. године.