У оквиру Установе Спомен-парк Крагујевачки октобар, од 7. априла 2005. године у Крагујевцу ради Градска галерија Мостови Балкана, као један сегмент више у широком спeктру делатности ове Установе. Ову иницијативу подржали су USAID-а, америчке невладине организације ACDI/VOCA, и Управа града Крагујевца. У оквиру делатности Галерије посебна пажња се поклања изложбеној и издавачкој делатности као специфичном виду научно-истраживачког, информативног и пропагандног рада, који чини значајан, обиман, разноврстан и репрезенативан сегмент рада Музеја 21.октобар.

Програмска концепција Галерије орјентисана је превасходно ка томе да представи савремену ликовну уметност и најактуелније тенденције, како на домаћој, тако и на међународној уметничкој сцени уз поштовање културних разноликости. У овој Галерији од оснивања до данас организовано је преко 180 ликовних изложби: слика, скулптура, радова на папиру, фотографија, икона, мултимедијалне и концептуалне, као и примењене уметности. Излагачка делатност пропраћена је различитим публикацијама: каталозима, позивницама, плакатима, флајерима.

Наша Установа била је коорганизатор бројних самосталних, камерних, ретроспективних, тематских и групних изложби. Приређен је велики број међународних изложби, међу којима су изложбе: Јулије Новоселове из Русије, Џенифер Гарет и Милоша Милидрага из Канаде, Мартине Куталкове, Ленке Штукхејлове, Јакуба Конвица из Републике Чешке, Ђорђа Петровића из Карловаца из Хрватске, Милије Белића из Француске, Сретена Петра Милатовића, Сретена Никчевића, Мирка Тољића, Марка Мусовића, Сретена Милатовића, Веље Станишића из Црне Горе, Метода Фрлица из Словеније, Мустафе Скопљака из БиХ, Ђуле Хадика из Мађарске, Кајуса Ротаруа из Румуније, Николе Смилкова и Трајчета Блажевског из Македоније, Стефана Костандинова Тодорова из Бугарске, Сари Наканиши из Јапана, Еве Есмае из Естоније, Гордона Пикена из Велике Британије, Роберта Ђанинетија из Италије.