05

Установа Спомен –парк „Крагујевачки октобар“ у сарадњи са Народном библиотеком „Вук Караџић“ из Крагујевца, организовала је 13. фебруара, у музеју „21. октобар“ промоцију фототипског издања рукописног листа „Наши дани“, аутора Др Наташе Јовановић, научног сарадника из Народне библиотеке Србије.

У питању је рукописни лист који је од марта 1942.до марта 1945. године излазио у логору Сталаг XVII B , код Кремса, у којем су се налазили заробљени припадници југословенске војске. Уредник листа био је бард театра Мата Милошевић, а један од чланова уредништва сликар Петар Лубарда, чији су цртежи били коришћени и као насловне стране појединих бројева.

Промоција је одржана поводом обележавања 49 година од смрти Петра Лубарде. Део промоције био је посвећен овом чувеном сликару, његовом животу и стваралаштву, као и улози у креирању рукописног листа „Наши дани“. Ауторка фототипског издања др Наташа Јовановић представила је свој рад, године прикупљања и обрађивања грађе и многобројне историјске чињенице до којих је дошла у свом раду.

Фототипско издање има изузетан значај као издање периодике, с обзиром на чињеницу да су објављени бројеви листа „Наши дани“, који до сада нису публиковани нити истраживани.

Установа Спомен –парк се срдачно захваљује свим учесницима скупа.