9

Традиционално и ове године у склопу Октобарских свечаности одржани су концерти манифестације ОКТОХ – Октобру хододарје. Публика је имала прилику да ужива у пет концерата, који су се организовали у салама Прве и Друге крагујевачке гимназије и у Музеју “21. октобар” у Крагујевцу.

Манифестацију је отворио концерт београдског састава “ЛП ДУО”, који је извео несвакидашњи перформанс, спојивши електро звук и класичну музику. Други концерт обележила је музика пијанисткиње Биљане Горуновић, која је изводила дела Моцарта и Шопена, а концерт је био у сарадњи са Београдским Шопен Фестом.  Трећи концерт у холу Друге крагујевачке гимназије обележен је наступом Крагујевачког симфонијског оркестра под диригентском палицом Немање Митрашевића, уз учешће солиста Уне Станић, Николе Пековића и Филипа Митрашевића, који су изводили дела Тијане Милошевић и Петра Радисављевића.

Четврти концерт је организован у склопу манифестације “Бдење”, а наша институција имала је част да угости Грузијски камерни оркестар, предвођен Александром Коњаевим, Мамуком Паресијем, Вадимом Маховскијем и Зурабом Шамугијем, који су извели дела Јохана Себастијана Баха, Александра Дворжака, али и популарну филмску музичку тему из “Шиндлерове листе”. Поред гостију из иностранства на овом концерту наступио је и Градски камерни оркестар “Лицеум”, који је извео дела Јосифа Маринковића, Слободана Зелића, Владимира Милосављевића и других.

Пети и последњи концерт припао је “Квартету за крај времена”, који чине Александар Тасић, Јулија Хартиг, Марко Милетић и Шиносуке Инугај, који су изводили дела Оливија Месијана и музику која је настала у најстрашније време наше цивилизације, у логорима, током Другог светског рата.

Овом приликом се захваљујемо нашим уметницима, на прилици да још једном заједно кроз уметност покажемо подстицај култури сећања. Такође се захваљујемо републичким и градским институцијама које су помогле реализацију програма манифестације.