1

Крагујевац

20. 10. 2023.

 

У оквиру манифестације “Бдење” у просторијама Музеја “21. октобар”, отворена је 22. по реду Међународни салон антиратне карикатуре “Крагујевац 2023”. Жири Међународног салона у саставу: Иштван Келемен, Југослав Влаховић, Шпиро Радуловић, Никола Констандиновић и Миодраг Стојиловић, константовао је да је за ову изложбу стигло чак 1008 радова од стране 427 аутора из 47 држава широм света.

Гран при “Весник мира” додељен је Милети Милорадовићу (Србија), а Златна плакета Михају Бобоцу из Румуније. Сребрну плакету добио је Валериј Тарасенко, уметник из Русије, док је Бронзаном плакетом награђен Младен Ђуровић из Србије.

Међу наградама које су доделили градови побратими града Крагујевца истичу се: Награда градоначелника Бидгошча (Пољска), додељена Владимиру Казаневском, уметнику из Украјине, Награда града Инголштата (Немачка), додељена Јову Шкомацу из Србије, Награда града Бјелско-Бјала (Пољска) додељена Ливију Станилу из Румуније, Награда града Сирена (Француска), додељена Фану Линату из Кине, Награда града Питештија (Румунија), додељена Недељку Убовићу из Србије и Награду града Карара (Италија) додељена уметнику Пешову Роману из Русије.

Жири је одлучио да следећим ауторима, чији су радови били у најужој конкуренцији за награде, додели Диплому салона, Маиду Аминију из Ирана, Луку Вернимену из Белгије, Бенјамину Алш Алију из Ирана, Махдејину Сабахару из Ирана и Хорхеу Санчезу Арнасу из Кубе.

Церемонији отварања Салона присуствовали су и представници управе Града Крагујевца, представници побратимљених градова са нашим градом,  многобројна публика и уметници, а уметнички перформанс уприличили су Војислав Спасић, оперски певач и Саша Пилиповић изводивши рецитал Душана Васиљева “Човек после рата”.

Недвосмислено су сви заједно послали јединствену поруку мира, која је основна мисија наше Институције и томе се од срца свима захвљајујемо!

Изложба радова 22. Међународног салона биће отворена до 22. новембра 2023. године у просторијама Музеја “21. октобар” у Крагујевцу. Каталог Салона можете преузети овде