1ц

Октобра 2023. године Спомен –парк „Крагујевачки октобар“ је као и претходних годинаорагнизовао традиционалне манифестације и догађаје, посвећене сећању на жртве Kрагујевачке трагедије. Осамдесет и две године након велике трагедије, још једном је послата порука мира са подсећањем на наше суграђане који су страдали у злочину немачке окупационе власти између 19. и 21. октобра 1941. године у граду и његовој непосредној околони.

Програм овог октобра започет је првим концертом у оквиру манифестације „Октобру хододарје – ОКТОХ“, дуета ЛП Дуо, у Првој крагујевачкој гимназији 3. октобра. Програм је настављен изложбом слика чувеног сликара Предрага Пеђе Милосављевића, у галерији „Мостови Балкана“, у којој је пред крај месеца приказана и изложба цртежа Катарине Ђорђевић. У сарадњи са Центром за студије сећањаиз Крагујевца реализован је други по реду јавни час са темом „Полтике и култура сећања“.

У оквиру манифестације „ОКТОХ“ одржано је пет концерата. На концертима су се представили уметници који су по први пут наступали на нашој манифестацији, као и уметници које је наша публика већ могла да чује. Програм је обухватао солисте, ансамбле и симфонијски оркестар, а била су изведена како већ прослављена дела, тако и оригиналне композиције.
Манифестацију „Бдење“ која се одржава вече пред 21. октобар, отворила је изложба 22. Међународног салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2023“, на којој су уручене награде добитницима и изложено 90 селектованих радова. У току вечери премијерно је приказан кратки документарани филм „Прекинут лет“, аутора Дејана Ђусића, посвећен Споменику стрељаним ђацима и професорима, поводом 60 година од његовог откривања. Одржана је и промоција поеме „Шум Шумарице“, Дарка Цвијетића, на којој су говорили аутор поеме, рецезент писац Мирко Демић и редитељ поеме Марко Мисирача. Манифестација је завршена четвртим концером ОКТОХ-а, на ком су наступали Грузијски каменрни ансамбл из Инглоштата и Градски хор „Лицеум“ из Крагујевца.

На централној манифестацији испред Споменика стрељаним ђацима и професорима у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ у оквиру манифестације „Велики школски час“ 21. октобра, изведена је поема „Шум Шумарице“, писца Дарка Цвијетића, у режији Марка Мисираче. Поред гогостујућих и глумаца Књажевско српског театра, учествовала су и деца, полазници драмских студија „Петар Пан“ и „Супер мама“ из Крагујевца.

Програм за октобар завршен је последњим коцнцертом у оквиру ОКТОХ-а, Квартетом за крај времена 27. октобра.

Спомен –парк се овом приликом захваљује свим учесницима октобарских манифестација, свим уметницима и сарадницима, поједницима и институцијама, на изузетној сарадњи и помоћи у реализацији програма, и уједно доприносу неговању сећања на невине жртве крагујевачког октобра. Захваљујемо се и свим посетиоцима нашег програма на указаном поверењу.