Img20231104121124

04.11.2023.г

Музеј “21.октобар”

У суботу, 4.11.2023.године одржана је традиционалана радионица антиратне карикатуре  у оквиру манифестације Доста су свету једне Шумарице.

Радионица под називом „СМЕХ ЈЕ НАШЕ ОРУЖЈЕ“ увек је нарочито инспиративна за ученике крагујевачких школа јер их наводи на размишљања о суровости и бесмислености рата , страдању и патњи становништва, где идеја о поруци мира и његовом ширењу и трајању  постаје стожер и водиља.

Ове године учесници радионице су били ученици шестог разреда ОШ“ Милутин и Драгиња Тодоровић“, а модератор био је њихов наставник Ђорђе Славковић. Уз вођство кустоса Музеја , прво су обишли поставку и чули причу о крагујевачкој трагедији, а потом погледали и изложбу 22.Међународног салона антиратне карикатуре.

Модератор радионице им је дао смернице како да на духовит начин , кроз карикатуру ,пошаљу своју поруку мира.Млади уметници овом приликом били су: Реља Димитријевић, Јања Радојичић, Даница Богдановић, Селена Манчић и Лена Степановић који су својим искреним и креативним приступом теми створили оригиналана дела.

Радови ученика биће изложени у простору Музеја „21.октобар“.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства за културу и информисање и Града Крагујевца.