Slikanje Sa G.

У петак 25.08.2023. године завршено је жирирање приспелих радова на 22. конкурс салона антиратне карикатуре, међународне бијеналне манифестације, основане 1981. године. На конкурс 22. Салона пристигло је 1.008 радова, 427 аутора из 47 држава са свих континената. Међународни жири овог салона чинили су: Иштван Келемен, мађарски графичар и карикатуриста, чувени карикатуристи из Србије, Шпиро Радуловић, Југослав Влаховић и Никола Костандиновић и председник Савета Салона, новинар Миодраг Стојиловић.

Одлуком жирија Gran prix „Весник мира“ и новчана награда од 1 500 евра, коју дарује Међународна асоцијација градова „курира мира“ припала је чувеном крагујевачком карикатуристи Милети Мићи Милорадовићу, којем је ово друга награда салона. Тако је главна награда овог салона, после тридесет година поново у Крагујевцу.

Прву, другу и трећу награду додељује покровитељ Салона град Крагујевац. Прву награду у износу од 1.000 евра и Златну плакету, освојио је Михаи Бобоц карикатуриста из Румуније, друга награда од 800 евра и Сребрна плакета припали су карикатуристи Валерију Тарасенку из Русије, а трећа награда од 500 евра и Бронзана плакета карикатуристи Младену Ђуровићу из Србије.

Шест новчаних награда додељују градови побратими града Крагујевца. Награду градоначелника Бидгошча из Пољске, добио је Владимир Казаневски из Украјине, награду града Инголштата из Немачке добија Јово Шкомац из Србија, града Биелско-Биала – Ливиу Станила из Румуније, града Сирена – Фан Линато из Кине, града Питештија Недељко Убовић из Србије, и града Карара – Песхов Роман из Русије.

Жири је доделио и пет диплома Салона.

Према оцени жирија, завршен је још један врло успешан конкурс, како по броју одазваних аутора и приспелих радова, тако и по квалитету карикатура, нагласивши тако универзалност антиратне теме. Салон уједно има и посебну мисију у неговању културе сећања на жртве крагујевачке трагедије.

Жири је поред награђених, слектовао преко 90 радова који ће бити представљени на изложби салона и у каталогу. Изложба радова 22. Салона биће отворена 20. октобра у оквиру манифестације „Бдење“ у Музеју „21. октобар“.