Naslovna Rgb

Нови Сад

20. 3. 2023.

Културна станица Свилара, Спомен-парк “Крагујевачки октобар” и Музеј “21. октобар” Вас позивају да 20. марта 2023. у 18 часова у КЦ Свилара у Новом Саду присуствујете представљању нашег и светски познатог аутора Саше Ракезића – Ачелсандра Зографа. Видећете како је у сарадњи са Музејом “21. октобар”, у јединственој форми уметничког стрипа новоиспричана бесмртна прича о стрељању хиљада невиних талаца о стране нациста и фашиста 1941. године у Крагујевцу, каква лица су дата жртвама, а каква злочинцима, шта нас то “жуља” у подсвести да се никада овај монструозни злочин неће заборавити и још много тога другог.

Свечаном отварању ће присуствовати и сам аутор, те ће неко од посетилаца (ограничени број) добити прилику да добије на поклон сам стрип по коме је креирана изложба, као и да им тај примерак стрипа потпише аутор ако то буду желели.

Изложба “Крвави октобар 1941.” је са много успеха била премијерно представљена јавности у склопу “Мајских свечаности у Крагујевцу” 2022. године, а након тога крајем исте године у Народној библиотеци Србије на Врачару. Цео стрип који чини изложбу објављен је у листу “Време”.

Овај стрип и изложба су креирани под покровитељством Министарства културе и информисања РС, града Крагујевца и у партнерству са Goethe-Institutom у Београду, па им се овом приликом захваљујемо.

Кустос изложбе и иницијатор настанка стрипа и изложбе по стрипу је виши кустос Музеја “21. октобар” Марко Терзић.