Dsc 0038

У петак, 29.03.2024. године у 12 часова у Галерији Музеја „21.октобар“, свечано је отворена изложба ликовних радова најбоље школе на конкурсу Доста су свету једне Шумарице 2023.

Ове године жири је одабрао Архитектонско техничку школу из Београда која је својим радовима задовољила пропозиције конкурса. У уводном говору, свим присутнима се обратила директорка Установе, Маријана Станковић, истичући значај овог конкурса који се одржава већ 48 година, а потом и кустоскиња Љубица Луковић, координатор манифестације, која је образложила одлуку жирија и говорила о значају манифестације за културу сећања младих. Навела је да кључну улогу, за успешност ових ликовних радова, играју и менторке Ана Илић Јовичић и Јасмина Манојловић без чијих смерница ученици не би могли да достигну овако велики кавалитет .

Обзиром на јако тешку и захтевну тему („Нећу да будем број“) са којом су се ученици и ментори суочили овом приликом, изнедрили су јако добра, промишљена и озбиљна дела која говоре о посвећеном и студиозном раду, али и о томе да је крагујевачка трагедија на суштински начин жива у свести младих људи чиме је они чувају од заборава. Школи и професоркама су уручене дипломе.

У наставку било је речи о овогодишњем Зборнику литерарних радова , на чијим корицама се налази фотографија Михаила Савчића , визуелни идентитет манифестације за 2023. годину. У овом делу програма учествовали су ученици Прве крагујевачке гимназије који су га употпунили својим креативним умећима. Првонаграђени рад у категорији средњих школа прочитао је и драмски дочарао ученик Стефан Вуковић, а у наставку су своје радове прочитали ученици крагујевачких школа чији су радови ушли у зборник, и то: Тина Вуловић 8/4 (ОШ Св.Сава), Јелена Миловановић 2/7 (Прва крагујевачка гимназија), Лена Ђорђевић 5/1 (ОШ „21.октобар“) и Лидија Вучићевић(ОШ „21.октобар“) .

На крају програма, музичком нумером два гимназијалца, Андреја Вранића и Дамјана Луковића ова изложба је свечано проглашена отвореном.