Baner Naslovna рације

31.03.2023.г у 13.00 часова

Музеј “21.октобар”

Дана 31. марта, у 13.00 часова у музеју „21. октобар“ биће отворена изложба РАЦИЈЕ Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. Аутори изложбе су историчари Народног музеја Краљево: Мирјана Савић, музејски саветник и Немања Трифуновић, кустос.

Стрељања цивила октобра 1941. у Краљеву и Крагујевцу, најстравичнији догађаји у историји ова два града, имали су готово идентичне поводе, наредбодавце, виновнике и последице – невине жртве оба пола и различитих узраста. У сенци ових злочина против човечности, који су захтевали вишегодишња истраживања бројних историчара да би се утврдио коначан број страдалих, остала су страдања сеоског становништва у околини Краљева.

Рације немачке војске (јединица 749. и 737. пешадијског пука 717. посадне дивизије из Краљева) у околним селима започете у септембру 1941. године имале су карактер селективних казнених мера, усмерених против конкретних појединаца. Међутим, ширењем устанка, интензивирањем акција и проширењем простора захваћености, немачке трупе ће прећи на мере одмазде према целокупном становништву одређеног места. Нарочито сурово су реаговали у случајевима угрожавања саобраћајница.

Последице ових казнених експедиција биле су: страдање цивилног становништва, опљачкана и попаљена домаћинства, уништена летина и десеткован сточни фонд. Према до сада утврђеним подацима, евидентиране су 264 цивилнe жртавe рација немачке војске у селима жичког среза, које су страдале од 11. августа до 13. децембра 1941.

Изложба ће у музеју бити отворена до 30. априла 2023.