Naslovna

20. 3. 2023.

Нови Сад

 

Дана 20. марта 2023. године, у простору Културне станице Свилара у Новом Саду отворена је изложба Саше Ракезића/Александра Зографа “Крвави октобар 1941” која у форми стрипа, али историјски утемељено, даје слику стрељања невиних талаца у Крагујевцу и околини у три дана октобра 1941. године. Изложба је настала у продукцији Спомен-парка Крагујевачки октобар и са великим успехом је приказана претходне године у Крагујевцу и Београду.

На отварању изложбе у КЦ Свилара говорили су Виолета Ђерковић, директорка Културних станица Нови Сад, Марко Терзић виши кустос Музеја “21. октобар” и кустос ове изложбе, као и сам аутор стрипа и изложбе по стрипу Саша Ракезић.

Након свечаног отварања уметник је присутнима потписивао примерак стрипа, а организоване посете ђака по позиву КЦ Свилара ће у наредним данима изложби дати на додатној видљивости и тиме на бољем разумевању страдања невиних у Крагујевцу и околини 1941. године.

Пратећи програм отварања изложбе је чинило приказивање путем пројектора у посебној просторији КЦ Свилара, табли стрипа истог уметника “О борским бележницама”, који говори о трагичном догађању из истог периода, из разлога јер је тадашња фабрика Свилара била једна од тачака где су смештени принудни радници ка 33 радна логора у Бору.