Naslovna

02.09.2022.

Крагујевац

У петак 2. септембра, у Музеју „21. октобар“ је пред великим бројем посетилаца и гостију свечано отворена изложба  „О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА“ – индустријско наслеђе Србије.

Аутори изложбе су кустоси Музеја науке и технике, Ада Влајић и Рифат Куленовић, као и кустоси Музеја Југославије, Јована Недељковић и Радован Цукић. За приближавање феномена индустријализације, ауторски тим одабрао је више десетина предмета, а понуђени концепт обухвата развој пет великих индустријских локалитета („Заставу” у Крагујевцу, ЕИ Ниш, Лесковачку текстилну индустрију, ИПК „Серво Михаљ” Зрењанин и РТБ Бор).

Самом отварању изложбе је претходио дефиле аутомобила које су некада производиле фабрике Завода Црвена Застава кроз Спомен – парк „Крагујевачки октобар“, где су највећи део аутомобила чинили лепо очувани примерци чувеног фиће.

Отварању изложбе су присуствовали представници града Крагујевца, директори Музеја Југославије и Музеја науке и технике из Београда, сами аутори изложбе, као и бројни сарадници и представници установа културе. Изложбу је свечано отворила Данијела Ванушић, помоћница министра културе и информисања РС за културно наслеђе и дигитализацију.

Кустос изложбе у Музеју „21. октобар“ је Марко Терзић, а аутор поставке је архитектица др Бојана Пашајлић.

Изложба ће бити отворена до 16. октобра 2022