Naslovna

22.07.2022.

Инголштат

У оквиру фестивала културе „Свет има много боја – интернационални Инголштат“, који се протеклог викенда одржао у немачком граду Инголштату, у фоајеу Градске куће отворена је изложба 21. Међународног салона антиратне карикатуре Крагујевац 2021.

Изложби у Инголштату, са којим град Крагујевац негује интензивну сарадњу и пријатељске односе а који је један од донатора награде Салона од 2003. године, присуствовали су Никола Рибарић, начелник Одељења за друштвене делатности и кустос музеја „21.октобар“ и члан уметничког жирија Међународног салона антиратне карикатуре Никола Говедарица.

У име града Инголштата који је 2001. године установио своју награду за учеснике конкурса Салона антиратне карикатуре изложбу је отворио Габријел Енгерт начелник Одељења за културу, образовање и спорт. По оцени жирија ову награду је 2021. године понео карикатуриста из Турске, уметник Хикмет Чил.

Иначе, изложба Салона после премијерног представљања у Крагујевцу, путује светом и преноси поруке мира које упућују карикатуристи из целог света окупљени око ове крагујевачке антиратне манифестације. Иста изложба је била претходно представљена румунској и француској публици у градовима побратимима Питештију и Сирену.  Изложба Салона је у протеклих 40 година колико траје била постављена у преко 40 градова света, а град Инголштат од 2005. године у јулу њом отвара Међународни фестивал „Свет има много боја“.

Делегација града Крагујевца током посете Инголштату присуствовала је и свечаном отварању Фестивала културе у Кленцепарку, а такође сусрела се и са директором Катеринен гимназије и том приликом разговарала о наставку размене ученика са Другом крагујевачком гимназијом.