Contrasts

06.07.2023.г. у 20.00 часова

Галерија Мостови Балкана

Ако је апстрактна уметност мисаона представа, акт мишљења, намерно занемаривање онога што је споредно, онда би од тог става ваљало кренути у процес успостављања комуникације са делима Мирјане Савове где имамо несумњиву потврду да је заиста тако.

Снажно, свесно, сређено уједно и спонтано је први утисак посматрајући њене слике, где нас она кроз сукоб основних ликовних елемената (боја, површина, линија, ритам) уводи у саму суштину сликарства стварајући динамичну експресивну представу, а опет могло би се рећи да је свеукупни доживљај смирен и романтичан. Поред тога Мирјана не упада у специфичне детаље тако да читаво дело оставља довољно простора за гледаочеву машту, а дајући пуну самосталност боји, омогућава себи да дубље проникне у оно уметничко и духовно, где индивидуална унутрашња кретања добијају привилеговано место у процесу наставка дела. Боја може да се употребљава тако да изражава субјективно душевно стање, а Мирјанине динамичне и снажне слике одишу лепотом унутрашњег живота.

Сликарство је за уметника пре свега задовољство, уточиште – задовољство сликања за време сликања није ни пре ни после. Пре је прилично мучно, а после значи да смо опет на оном пре. Мирјана Савова је несумњиво изградила такав ликовни језик који јој омогућава да ужива у самом процесу сликања, јер у самом раду и његовим узастопним етапама налазе се они елементи, који нас без нашег знања, воде ка идеалу који заокупља наш дух.

И на крају сеансе посматрачу се може учинити да је то велико мајсторство или да се до неког решења дошло лако или брзо, међутим увек је то резултат великог искуства и болног напрезања. Мирјана је успела да изгради дело властите сликарске нерватуре која је, у том домену, смешта у ред најзапаженијих сликара новије Европске уметности.