12

29. јун 2023.

Крагујевац

У недељу, 25. јуна 2023. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу, у оквиру завршне вечери међународног фестивала уметничке фотографије “Фоторама” одржана је свечана додела награда и диплома учесницима конкурса “Кроз објектив за незаборав” који организује Спомен-парк “Крагујевачки октобар”.

Конкурс има за циљ активно учествовање младих у неговању културе сећања и очувању успомене на стрељане ђаке и остале грађане у Крагујевачкој трагедији.

Прву награду на овогодишњем конкурсу за фотографију освојио је Михаило Савчић ученик Прве крагујевачке гимназије. Фотографија је визуелни идентитет манифестације “Доста су свету једне Шумарице” за текућу годину.

Још десет ученика добило је захвалнице и као део награде учествоваће на фото-радионици средином септембра месеца у оквиру ове традиционалне манифестације, чији ће модератор бити еминентни мајстор фотографије.

У име Установе Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, пред бројном публиком и представницима медија, у уводном говору обратила се директорка Маријана Станковић и кустоскиња Љубица Луковић које су  поред честитки овим младим људима на добијеним наградама истакле и допринос овог конкурса за културу сећања. изразивши дубоку наду да ће у наредним годинама имати све више и више учесника.Домаћин фестивала и овогодишњи председник жирија фото-конкурса, Марко Стаматовић, уступио је свом госту, jaпанском  фотографу Муги (Mugi Shimosatou) да уручи нaграде и дипломе ученицима.

Захваљујемо се свим учесницима конкурса на уложеном труду и времену .

Kонкурс се одржава под покровитељством Града Крагујевца.