6d1e5c49b492af74c789e86df6f68797 Xl

Поводом Дана Државности Републике Србије и дана Музеја “21. октобар”, у понедељак 15.02. 2021. у 17.00 часова, у музеју “21. октобар” биће отворена изложба “Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945.” . Изложба ће бити отоврена без присуства публике, због тренутне епидемиолошке ситуације. Изложба ће за посетиоце музеја бити отворена од 16. фебруара до 15. марта, од 08.00 до 16.00 часова.

Историјска изложба “Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945.” је настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног Музеја. Архивска документа и фотографије фактографски осликавају деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење, успостављање односа југословенске народно-ослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобаљању окупиране територије Србије, али, с друге стране, осликавају и окупацију земље, судбину избеглица и ратних заробљеника у немачким логорима, страдање цивилног становништва…

Додатак изложби представља део под називом “Пропаганда уметност у деценијама после рата”, који чине експонати из уметничке збирке Дома Војске Србије у Београду-тематски ангажовани радови уметника који су стварали после Другог светског рата, као што су Ђорђе Андрејевић Кун, Ангелина Гаталица, Душан Гаковић, Душан Гаковић идр.

Аутори изложбе:

Др Маријана Мраовић

Наташа Милошевић Дулић

Др Јасмина Николић

Др Драгана Милорадовић

Покровитељи изложбе: Министарство одбране Републике Србије и град Пожаревац.

Изложба се у музеју “21. октобар” реализује под покровитељством града Крагујевца, поводом обележавања Дана Државности Републике Србије и 45 година од отварања музеја “21. октобар”.