Naslovna

25.11.2022.г

Крагујевац

 

У петак, 25. новембра, у Музеју ”21. октобар” са почетком у 12 часова одржана је завршна свечаност манифестације ”Доста су свету једне Шумарице’ поводом додела награда ученицима основних и средњих школа на истоименом конкурсу , као и отварање изложбе најбољих ликовних радова. Тема овогодишњег конкурса био је стих „ Они сузу не траже. они реч траже“. из поеме Енеса Халиловића, „Земља“ која је изведена на овогодишњем Великом школском часу .

Додељено је осамнаест награда, по девет за ликовне и исто толико за литерарне радове у три узрастне категорије: награде за ниже разреде основних школа, више и за средње школе. Награђени ученици су нам дошли из: Београда, Врања, , Подгорице, , Лесковца, Крагујевца.

Присутне је у уводном говору поздравила директорка Спомен-парка ,Маријана Станковић,а потом координаторке манифестације, Јелена Давидовић и Љубица Ликовић, које су напоменуле и говориле о битним и новим сегментима овогодишљег конкурса и значају овог конкурса за културу сећања младих. Речи је било и о новом сегменту манифестације, а то је фото-конкурс под називом „Кроз објектив за незаборав“ одржан у јуну месецу за ђаке крагујевачких школа који су имали задатак да фотографишу најупечатљивије призоре из Спомен-парка. Ове године награду за најбољу фотографију освојила је ученица Милањи Стојановић и та фотографија је визуелни идентитет читаве манифестације.

Чланице жирија за ликовне и литерарне радове, Екатарина Милетић, ликовни педагог и др. Александра Матић, доцент на катедри за српски језик и књижевност ФИЛУМА-а, образложиле су одлуке жирија и уручиле награде ученицима. после чега су наши млади лауреати и прочитали своја дела.

Потом су уручене захвалнице наставницима, менторима награђених ученика без чије помоћи и вредног рада ученици никада не би могли да остваре овако значајне резултате.

У музејском простору организована је изложба награђених радова, као и оних који су ушли у ужи избор. Изложбу је прati и каталог.

Поред награђених радова у оквиру излозбе, излозени су и радови са три радионице које се одрзавају у току манифестације: ликовне,антиратне и фото-радионице. Kао цетврта, одрзава се и историјска радионица под називом “Засто рат никоме није брат”.

У другој половини децембра из штампе ће изаћи и Зборник награђених и најбољих литерарних радова са конкурса.

Читав пројекат се одвијао под покровитељством Министарства културе и информисања и Града Крагујевца.