42a35505dabe860dcdeb51f92d5be768 Xl

Под покровитељством града Крагујевца, а пред препуном музејском кино салом, одржан је програм којим је обележено сећање на Холокауст, са идејом да се из тог ужаса пре свега нешто научи. Скуп су поздравили Ненад Карамијалковић, заменик директора Спомен-парка Крагујевачки октобар, и Александар Гаон, потпреседник Савеза јеврејских општина Србије. Програм је водио и модерирао, кустос и аутор програма, виши кустос Марко Терзић.

Крагујевачка Школска управа је препознала важност ове теме, па су на њен позив велики број ђака дошло да у превом делу програма чују, али и лично учествују у размени мишљења и информација. Програм је отворио Ненад Глишић из Студентског културног центра Крагујевац, са интересантном причом о зачецима крагујевачке грађанске свести средином 19. века, са врхунцем тог дела програма у личном сведочењу о самом Холокаусту, од особе кога је га је преживела, госпође Естере Бајер.

Након тога је у излагачком простору Музеја „21.октобар“, отворна изложба Јеврејског историјског музеја из Београда, под називом „Јевреји Србије – официри војске Краљевине Југославије“ од стране кустоса програма.

У сарадњи са Институтом за филозофију и друштвену теорију из Београда последњи део програма је протекао у промишљањима Холокауста, са нагласком на централној нити која прожима овогодишњи програм „Холокауст – наслеђе фашизма 2“, а то је ко су они који чине ратне злочине, геноциде, Холокауст. Обични људи или не, и у којим условима је тако нешто одиста могуће (предавачи: др Предраг Крстић, др Срђан Продановић, Нада Бањанин Ђуричић и др Вера Меворах) …