07

Ниш

27. 5. 2023.

Дана, 27. 5. 2023. године, изложба Музеја “21. октобар”, под називом “Крвави октобар 1941.” аутора Саше Ракезића/Александра Зографа, која у форми стрипа сведочи истину о злочину у Шумарицама је свечано отворена у простору “Меморијалног комплекса 12. фебруар” у Нишу, познатијег као Концентрациони логор на Црвеном крсту.

У аутентичном и застрашујећем амбијенту логора, а на позив Нишког културног центра и Народног музеја у Нишу, изложба је постављена у пројекционој сали меморијалног комлекса, и ово гостовање је осмишљено као део разноврсног програма “НИФЕСТ”-а (Нишки међународни фестивал стрипа) , али и са идејом да у наредном периоду пре свега ђаци из Ниша организовано посећују изложбу. Управо са идејом да се на једном таквом месту они боље упознају са злочином који су окупатори починили у три дана октобра 1941. године у Крагујевцу и околини.

На свечаном отварању изложбе су говорили виши кустос Небојша Озимић као домаћин испред Народног музеја Ниш, директор Нишког културног центра Срђан Савић као главни организатор програма “НИФЕСТ”-а те као гости кустос ове изложбе Марко Терзић и сам аутор стрипа Саша Ракезић.

Захваљујемо се домаћинима на гостопримству и радујемо се наставку сарадње наших институција у будућности.