15

У Државном музеју одбране Москве 10. септембра отворена је изложба Крагујевачка трагедија 1941, поводом 80 година од догађаја из Другог светског рата који су дубоко урезани у културу сећања и идентитет српског и руског народа. Ради се о стрељану цивила у Крагујевцу октобра 1941, односно о одбрани Москве током јесени исте године. Установе које баштине сећање на ове догађаје – Спомен-парк „Крагујевачки октобар” и Државни музеј одбране Москве потписали су 2019. године меморандум о сарадњи, а први пројекат између њих реализоваће се ове (2021) године, управо приликом обележавања осам деценија од поменутих историјских збивања у Крагујевцу и Москви.

Трочлана крагујевачка делегација – Ненад Карамијлаковић (директор Завода за заштиту споменика културе Крагујевац и аутор пројекта „Крагујевачко-московски октобар 1941“), Маријана Станковић (директорка Музеја „21. октобар“ и Спомен-парка „Крагујевачки октобар“) и Никола Говедарица (кустос Музеја „21. октобар“), су руским колегама презентовали Крагујевачку трагедију путем три предавања, документарног филма титлованог на руском језику, као и двојезичне (српско-руске) документарне изложбе. Осим домаћина из Државног музеја одбране Москве и руских културних посленика презентацији крагујевачке делегације присуствовали су и представници Амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији – Бранислав Радојчић (први саветник Амбасаде), Снежана Павловић (аташе за културу) и пуковник Саша Момчиловић (војни аташе).

Ове године Крагујевачка изложба, заједно са документарним филмом биће доступна руском грађанству у Државном музеју одбране Москве наредних месец дана, након чега следи долазак трочлане руске делегације у Крагујевац (од 19. до 23. октобра), који ће током Октобарских свечаности презентовати српској публици причу о одбрани Москве 1941, једној од највећих битака Другог светског рата, у којој је страдало више од 900.000 Руса.