Gledam Reku, A Milsim Na More 12

Крагујевац

26. 10. 2023.

 

У четвртак , 26. 1о. 2о23. године у Градској галерији “Мостови Балкана” биће отворена изложба цртежа сликарке Катарине Ђорђевић.

Катарина Ђорђевић рођена је у нишу 1966. године, а основне и постдипломске студије завршава у Београду, 1994. године. Члан је УЛУС-а од 1993. године. Ради на Универзитету у Нишу, Факултет уметности у Нишу, у звању је редовног професора Сликања и Цртања. Групно је излагала, од 1989. више од 300 пута у Србији и иностранству (Јапан, Кореја, Канада, САД, Велика Британија, Шпанија, Немачка, Белгија и др.) Добитница је многих престижних награда и признања, а неке од њих су Повеља Универзитета у Нишу за истакнут допринос у развоју Универзитета 2023, Award for the Best Painting, Tomasow Lubelski, Poland, 2016, Special Award for the Best Linocut, Rokucany, Cezska, Musseum of dr. Bohuslav Horak 2014. и друге.

Катарина је одувек видно склона заснивању ликовне структуре на цртачкој окосници, градећи мисаону експресију у којој познајемо трагања по историјском наслеђу. Стога, ни у овој маркантној целини није изневерила властите ликовне и идејне постулате, ослањајући се на спознају бајковитих значења унутар поетске-књижевне и фолкорне ликовне баштине словенских народа, коју одржава доследност у духовито наглашеној орнаменталности линија.

Отварање изложбе је у 20 часова.