Naslovna

Крагујевац

04.11.2022.

Спомен –парк „Крагујевачки октобар“ је и овог октобра 2022. године, орагнизовао низ манифестација и догађаја, посвећених сећању на жртве крагујевачке трагедије. На осамдесет и прву годишњицу од велике трагедије, грађани су још једном послали поруку мира и сетили се својих суграђана који су страдали у Крагујевачком масакру између 19. и 21. октобра 1941. године у граду и његовој непосредној околони.
Програм наше Установе започет изложбом „Аквизације Бијенала“ у градској галерији „Мостови Балкана“,настављен је  научним скупом, који је за тему имао страдање цивила у Другом светском рату. У сарадњи са Центром за студије сећања реализован је јавни час са темом „Полтике и култура сећања“.
У оквиру манифестације „ОКТОХ“ одржано је пет концерата. На концертима су се представили уметници који су по први пут наступали у нашем граду, као и уметници нашег града. Могли су се чути звуци барокних инструмената и харфе, квартет контрабаса, клавирски трио…
Манифестацију „Бдење“ која се одржава ноћ пред 21. октобар, отворила је изложба „Крагујевац у колаборационистичкој штампи 1941-1944.“ др Кристине Јоргић Степановић, која се бави односом пропаганде и јавности у окупираном Крагујевцу и која ће бити изложена у Музеју „21. октобар“ наредних месец дана. Одржана је и промоција поеме „Земља“, Енеса Халиловића.
На централној манифестацији испред „Споменика стрељаним ђацима и професорима“ у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ у оквиру манифестације „Велики школски час“, изведена је поема „Земља“, песника Енеса Халиловића, у режији Петра Станојловића. На наше велико задовољство у представи су учествовали и ђаци у оквиру јединственог хора који су чинили ученици Прве и Друге крагујевачке гимназије.
Спомен –парк се овом приликом захваљује свим учесницима октобарских манифестација, свим уметницима и сарадницима, на изузетној сарадњи и доприносу неговању сећања на невине жртве Крагујевачког октобра.