01

Крагујевац

19. новембар 2022.

У суботу, 19. новембра, у Музеју „21. октобар“ одржана је историјска радионица „Зашто рат никоме није брат“ у организацији Спомен-парка „Крагујевачки октобар“. Радионица је имала за циљ да упозна ученике са хронологијом и карактером злочина који се десио у Крагујевцу, октобра 1941, али и да на један интерактиван начин кроз разговор испрати размишљања и ставове деце о Другом светском рату, страдању у ширем смислу и неговању културе сећања на примеру Шумарица и других злочина у Другом светском рату на територији наше земље.

Ове године учесници радионице били су ђаци осмог разреда О.Ш. „Трећи крагујевачки батаљон“ и њихов наставник историје Милош Влашковић.

Радионица се састојала из више сегмената, који су укључивали стручно вођење и предавање о злочину у Крагујевцу, обилазак Спомен-парка, али квиз у форми писменог и усменог теста знања, а најбољи су добили признања и награде, поклон Музеја „21. октобар“.

На крају радионице запослени у Музеју „21. октобар“ виши кустос Марко Терзић и кустос Немања Јовановић разговарали су са ученицима о Другом светском рату, тадашњој међународној клими, али и смислу фашизма и његовим последицама по друштво и државе тадашњег света.

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ се захваљује учесницима на сарадњи.