1

Крагујевац

18. 11. 2023.

 

Данас је у Спомен-парку “Крагујевачки октобар” одржана историјска радионица “Зашто рат никоме није брат” у склопу манифестације “Доста су свету једне Шумарице”. Радионица интерактивног типа, где ученици основних и средњих школа, уз менторство својих наставника, покушавају да приђу изградњи културе сећања и Крагујевачком масакру на специфичан начин, који подразумева идентификацију ученика са аутентичним историјским местом, личностима и догађајима.

Први део подразумевао је вођење ученика кроз сталну поставку Музеја “21. октобар” и Спомен-парк, где су ученици од стране кустоса слушали општу историју Крагујевачке трагедије и Спомен-парка. Домаћини су ове године били Јелена Давидовић, музејски саветник и Немања Јовановић кустос-историчар, а учесници ђаци Друге крагујевачке гимназије уз менторство наставнице историје Дубравке Думбеловић.

Други део радионице је био осмишљен од стране ментороке, која је ђацима давала одређене креативне задатке у складу са одслушаном темом, као и покушај интерпретације будућности и личних прича жртава, којима је таква будућност одузета. Мисија радионице је омогућавање повезивања историјске свести ученика и стварне прошлости, која је те крваве јесени 1941. године добила свој трагични епилог у Крагујевцу.

Овим путем се захваљујемо ученицима Друге крагујевачке гимназије и наставници Дубравки Думбеловић на одличној сарадњи.