Naslovna

Крагујевац

17. децембар 2022. 

 

У суботу, 17. децембра, успешно је реализован округли сто на тему „Поетика Великог школског часа: Деца“. Учесници скупа, професори са београдског и крагујевачког универзитета и научни сарадници излагали су своје радове успешно испративши генезу литерарног стваралаштва кроз поеме које су писане за централну манифестацију Октобарских свечаности у Крагујевцу, Велики школски час.

Анализирајући мисли великих песника који су писали поеме попут Оскара Давича, Душка Радовића, Драгана Јовановића Данилова и других, излагачи су пратили мотиве народне књижевности, деце и одраслих, колектива и поједицна кроз трагедију и око ње, пружајући публици могућност да сами закључе какав је одјек ова трагедија оставила на српску књижевност, али и шире.

Други део овог догађаја био је посвећен својеврсној дебати, где се у конструктивним разговорима причало о проблематици антиратног и ратног песништва и отворила бројна питања, на која ће савременици кроз писање покушати да нађу одговор. Наредне године јепланирано штампање зборника радова са скупа.

Цео програм је реализован уз подршку града Крагујевца и Министарства културе Републике Србије.

Спомен – парк се овом приликом захваљује свим учесницима округлог стола и члановима Организациог одбора на успешној реализацији.

Видео материјал са догађаја објављен је на званичном јутјуб налогу наше Установе, и може  се погледати на линку испод