Naslovna

07.10.2022.г

Крагујевац

У петак, 7. 10. 2022. године у кино сали Музеја „21. октобар“  успешно је одржан други по реду научни скуп у организацији наше Установе, са темом „Цивилне жртве Другог светског рата (1939-1945)“. На скупу, који је био тематски подељен у пет сесија, своје радове излагало је двадесетак аутора. Сесије су биле мултидисциплинарног типа, с обзиром да су аутори били стручњаци различитих друштвених професија. Поред домаћих на скупу су учествовали и страни аутори, који су се путем видео линка укључили, а то су овога пута били стручни сарадници „Државног музеја одбране Москве“ и истраживачи из Руске Федерације. Било је радова сконцентрисаних на личности у рату, на односе окупатора и народа унутар окупационих териоторија, масовне злочине, холокауст и порајмос, као и оних који су се бавили споменицима и музејима, системом едукације културе сећања и судбином свакодневног живота у ратним условима.

У времену које је програмом остављено за дијалог међу учесницима скупа, говорило се и о систему рада и методологији истраживања путем којих су аутори дошли до резултата у својим радовима.

Колектив Спомен –парка „Крагујевачки октобар“  изражава захвалност свим излагачима и гостима, који су уприличили да овај скуп буде садржајан и пажљиво пропраћен.

             Манифестација је одржана под покровитељством Министарства културе Србије и града Крагујевца.