7

Крагујевац

6.1.2023.

На територији Меморијалног комплекса Спомен-парк “Крагујевачки октобар” у Шумарицама, у току месеца децембра 2022. године, захваљујући љубазности и донацији нашег суграђанина , господина Боже Ђурића , засађена су 32 нова стабла необичних и атрактивних врста дрвећа. У питању су следеће биљне врсте:

1.Liquidambar styraciflua (13 стабала)

Ликвидамбар представља дуговечно, атрактивно, листопадно брзорастуће дрво (годишњи прираст: 35 центиметара у висину, 20 центиметара у ширину), чија висина износи обично 20-30 метара. Стабла ликвидамбара су на територији меморијалног комплекса Спомен-парка посађена у близини Ђачког споменика, односно поред Ердоглијског потока.

2.Cryptomeria japonica (17 стабала)

Стабло ове мирисне, зимзелене врсте, из породице чемпреса, може да достигне висину од око 70 метара, пречника преко 4 метара. Стабла јапанске криптомерије су на територији Спомен-парка посађена у близини Старог војничког гробља (заједно са постојећим стаблима дуглазије)

3.Betula pendula (2 стабла)

На основу података Завода за заштиту природе Србије, бреза у Србији представља ретку и угрожену биљну врсту. Стабла брезе су на територији Спомен-парка посађена у близини Старог војничког гробља.

Новозасађена стабла наведених биљних врста оплемењују и улепшавају простор Меморијалног комплекса Спомен-парк “Крагујевачки октобар” у Шумарицама, чинећи биљни свет ове територије још богатијим и разноврснијим.