ОКтобарске 2023

1.10.-31.10.2023.г

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, и ове године, поводом обележавања сећања на  жртве крагујевачке трагедије октобра 1941. године, организује програм Октобарских манифестација.

Програм почиње 3. октобра, концертом ЛП дуа, у Првој крагујевачкој гимназији, у оквиру 49. манифестације ОКТОХ. Током октобра, у оквиру ОКТОХ-а биће организовано пет концерата.

У оквиру програма биће отоврена и изложба слика чувеног сликара Пеђе Милосављевића, у галерији „Мостови Балкана“, 5. октобра. Програм Галерије биће настављен изложбом цртежа Катарине Ђорђевић 26. октобра.

Централна уметничка манифестација „Велики школски час“, једна од најстаријих те врсте у земљи биће одржана 21. октобра, са почетком у 11.00 часова, поред Споменика стрељаним ђацима и професорима. Писац поеме за 2023.годину „Шум, Шумарице“ је Дарко Цвијетић, а редитељ Марко Мисирача.

Као део октобарског програма, уз уметничку манифестацију “Велики школски час” очекује нас и манифестације „Бдење“. Током „Бдења“  биће отворена изложба 22. Међународног салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2023“, одржаће се промоција кратког филма „Прекинут лет“, аутора Дејана Ђусића, поводом 60 година од откривања Споменика стрељаним ђацима и професорима, као и промоција књижевног дела које ће сутрадан бити изведено на „Великом школском часу“, поеме „Шум, Шумарице“, писца Дарка Цвијетића. Бдење се завршава четвртим концертом манифестције ОКТОХ.

  1. октобра, у сарадњи са Центром за студије сећања, Универзитета у Крагујевцу, биће организован други по реду јавни час са темом „Политике и култура сећања“.

Програм окотбарских манифестација Спомен –парка завршава се 31. октобра трибином „Пишемо да се сећамо“, на којој ће бити одржана промоција два зборника са научних скупова у организацији Спомен – парка, као и промоција тематског каталога „Слобода је за нас сан“, Музеја Југославије (добитника награде ИКОМ-а, за публикацију године за 2022).

Позивамо вас да и ове године испратите програм Спомен –парка у оквиру Октобарских манифестација.