плакат 2024
Спомен-парк Крагујевачки октобар и Музеј “21.октобар” Вас позивају да у нашој кино сали присуствујете обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста по шести пут у низу. За ову годину је припремљен програм под називом Холокауст: наслеђе фашизма 6 – ГЕНОЦИД И ТЕОЛОГИЈА, који ће се одржати у понедељак 29. 01. 2024. године са почетком у 10:00 часова .
Ове године ћемо настојати да заједно размишљамо и разговарамо на тему коју су аутори програма овако објаснили:
Сумње у природу, карактер или чак и само постојање Бога јављали су се током историје приликом различтих природних катастрофа, болести и слично. Али са истребљивачким масовним злочином какав је представљала Шоа, са дотад незамисливим непочинима која су једна божја створења починила над другима, питања “Какав је то Бог када тако нешто дозвољава? Или, заоштреније, “Да га има, зар би то дозволио?” постала су умеснија и гласнија него раније. Теолошке доктрине различитих религија настоје да изађу на крај са изазовом који им је обим страдања у Другом светском рату упутио: како разумети ту “епизоду” с обзиром на историјски план доброга Бога; какву улогу могу имати систематски прогони, логори, патње у Промисли. Или, с друге стране питано: како оправати Бога пред очитим и безбожним и нечовечним (не)делима; ако га она и не оспоравају, да ли је то исти онај Бог у којег се дотад веровало?
Тема овогодишњег обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста биће управо да ли се нешто изменило или “иновирало” у богословској мисли: да ли је уопште, како је и колико успешно она тематизовала статус Богу с обзиром на искуство Холокауста.
Партнери програма и ове године су ShoahLab: Лабoраторија за изучавање Холокауста Института за филозофију и друштвену теорију – Универзитет у Београду, Савез јеврејских општина Србије, Центар за студије сећања Универзитета у Крагујевцу, Центар за примењену историју – Београд, Удружење „Јеврејска дигитална библиотека“ – Београд и Центар за изградњу мира – Крагујева.
Програм је поред Града Крагујевца финансијски подржала и Јеврејска културна и хуманитарна фондација „Сабатај Буки Финци“ из Земуна.