Bdenje

20.10.2023.г

Музеј “21.октобар”

Уметничка манифестација „Бдење“ одржава се у Музеју од 2006. године сваког 20. октобра у знак сећања на задњу ноћ грађана Крагујевца пред стрељање. Програм је колажног типа, чине га вечери поезије, изложбе, филмске пројекције и музички концерти. Током „Бдења“се увек одржава промоција књижевног дела које ће сутрадан бити изведено на „Великом школском часу“. Један концерт са манифестације ОКТОХ се одржава то вече, а филмским пројекцијама се приказује неко од најновијих вредних антиратних остварења.

Ове године Спомен-парк “Крагујевачки октобар” Бдење започиње отварањем изложбе 22. Међународног Салона антиратне карикатуре “Крагујевац 2023” у 18.30 часова, а након тога следи краткометажни филм “Прекинут лет” аутора Дејана Ђусића поводом 60 година од откривања Споменика стрељаним ђацима и професорима. Након тога следи промоција поеме “Шум Шумарице” писца Дарка Цвијетића, на којој ће се поред аутора поеме обратити редитељ овогодишњег Великог школског часа Марко Мисирача и рецезент поеме, писац Мирко Демић.

Са почетком у 20.30 часова Бдење завршавамо концертом Октоха на коме ће учествовати Грузијски камерни оркестар из Инголштата, као и Градски хор “Лицеум” из Крагујевца.

ДОБРОДОШЛИ!