Naslovna Fotografija

Установа Спомен –парк „Крагујевачки октобар“ основана је 23. септембра 1953. године, првобитно као Одбор за изградњу Спомен –парка, са циљем изградње, уређења и одржавања меморијалног парка, изградње музеја и реализације уметничких манифестација. Основна мисија установе је чување сећања на жртве злочина јединица немачког Вермахта над цивилима града Крагујевца и околине, октобра 1941. године, када је стрељано око 3000 грађана. Обавеза установе је одржавање меморијалног простора, хумки стрељаних и споменичког наслеђа у њему, свеобухватна музеолошка делатност на прикуљању, чувању и презентовању резултата истраживања о злочину и невиним жртвама, и организација годишњег програма, изложби, промoција, скупова и традиционалних манифестација.

Поводом обележавања 70 година од свог оснивања Спомен –парк организује свечану академију у среду 27. септембра 2023, са почетком у 13.00 часова.

Овом приликом биће отоврена изложба Место сећања на изложбеним паноима испред Музеја „21. октобар“, аутора Маријане Станковић, Јелене Давидовић и Николе Говедарице.

Уједно ће бити приказан кратки филм Буђење сећања аутора Богдана Шпањевића и креативног тима агенције „Next Game“, уз пратећи програм.

Спомен –парк се овом приликом захваљује оснивачу граду Крагујевцу, ресорном Министарству културе, свим институцијама, установама и појединцима, који су у седам деценија рада били сарадници у оснивању, изградњи, уређењу и реализацији програма рада. Захваљује се и свим грађанима и посетиоцима на указаном поверењу у мисији чувања сећања на жртве крагујевачке трагедије.