Музеј „21. Октобар“ настоји да се се што више приближи младој публици и тај контакт, поред осталог, посебно остварује кроз организацију манифестације „Доста су свету једне Шумарице“, ликовни и литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа из Републике Србије и окружења. Ова манифестација је почела да се организује 1976. године у знак сећања на ученике стрељане 21. октобра 1941. године. У почетку се расписивао конкурс само за литерарне радове, а од 1996. године проширен је и на ликовне. Конкурс се расписује сваке године почетком септембра, школама се шаље e-mail – ом и објављује на званичном веб сајту установе и facebook страници установе, као и свим порталима који се баве уметничким стваралаштвом деце и младих.

За теме конкурса узимају се стихови наших познатих песника, са наглашеним етичким порукама које младе наводе на размишљања о неким вечним животним вредностима. Неке од тема биле су: Неке од тема биле су: Ко не зна да сањари, нека нам сне не квари. (Велимир Милошевић); Гледајте смелим оком, Мислите смеле мисли. (Љубивоје Ршумовић); Живот је јачи од нас, ми смо мали, али је велики живот у нама! (Душко Радовић), Срце је диван, неисцрпан музеј.Оно може бити и пусто острво. (Драган Јовановић Данилов), Не мислиш на зло, него на љубав (Јован Зивлак), Уметност писања бави се злом које се може разумети.Оно изван тога, бескрајно као космос, остаје незаписано. (Видосав Стевановић), Кажу да одрастем, а ја се осећам као дете (Ђорђе Милосављевић), Наш пад се претворио у лет (Александар Шурбатовић), Верујете да је добро јаче од зла (Венко Андоновски), Живот је нешто велико и лепо. Живот је највеће чудо (Душко Радовић).

Мада се тема конкурса не односи директно на крагујевачку трагедију, деца је неосетно провуку кроз своје радове; она подсвесно покреће скривене квалитете младих стваралаца да проговоре лепотом сопственог дечјег бића. Тако судбина крагујевачких ђака налази чврсте везе са временом садашњим и будућим.

На конкурс у просеку пристигне преко 1000 радова из читаве Србије, Републике Српске и Црне Горе. Радове прегледају и оцењују два одвојена стручна жирија, која додељују награде у књигама и дипломама, а од 2002. године додељују се и новчане награде за обе врсте стваралаштва. Свечана додела награда је крајем новембра у Музеју „21. октобар“. Том приликом, награђени ученици читају своје литерарне радове, а награђени ликовни радови и још 50 најуспелијих се излажу у простору Музеја. Наставницима и школама чији су ученици награђени додељују се захвалнице, као и оним просветним радницима и школама из којих је стигао велики број квалитетних радова. Награђене радове сваке године објављују портали намењени дечјем стваралаштву, лист „Дечје искрe“, сајтови и фејсбук странице школа, а манифестацију пропрате и штампани и електронски медији, а такође се постављају и на званичан сајт Установе.

Такође је традиција да на свечаној додели награда гост буде и познати песник, који на крају чита одломке из својих дела. Током година учестовали су многи књижевници: Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Ђорђе Радишић, Јуре Каштелан, Љубивоје Ршумовић, Драгомир Брајковић, Мошо Одаловић, Рајко Петров Ного, Милован Данојлић, Дејан Алексић, Јован Зивлак, Драган Јовановић Данилов, Видосав Стевановић, Александар Шурбатовић, Венко Андоновски, а од страних: Пер Хансон (Норвешка), Олег Шестински (Русија) и Карел Јонкер (Белгија).