showcase

СВЕТСКА ПРЕСТОНИЦА АНТИРАТНЕ КАРИКАТУРЕ

 

У протекле 32 године Крагујевац је постао светска престоница антиратне карикатуре, па у извесној мери и карикатуре уопште.

Међународни салон антиратне карикатуре, ево већ више од три деценије, окупља стотине аутора из читавог света. И наивни дечији цртежи, и несигурне руке одраслих склоних цртању, али и највиспренији светски мајстори карикатуре, окупљени су око једне, универзалне идеје, идеје осуде рата, насиља и разарања и вапаја за разумом који би донео мир свету.

На овом седамнастом Салону на прозивци је било 235 аутора са свих континената, који су свој
Глас придружили мисији мира.

Hicabi Demtrici TurkeyЖири, којим је председавао Антонио Антунеш, светски познати карикатуриста и директор престижног фестивала “Wорлд пресс цартоон Синтра” из Лисабона, имао је задовољство и тежак задатак да међу бројним врсним радовима одабере оне који ће бити представљени у каталогу и на изложби, а још тежи да прогласи најбоље. Водио се оним што је већ вишедеценијски стандард Салона, успостављен победничком карикатуром Југослава Влаховића на првом Салону, да публици понуди оригиналне идеје, лишене стереотипних ликовних метафора. Показало се да тај несрећни рат прижа неисцрпне креативне могућности да буде извргнут руглу, подсмеху, осуди.

Победничка карикатура, она која је освојила Гран при међународне асоцијације градова весника мира, је овога пута велика опомена читавом свету, снажно демонстријајући страшну тамну страну и погубност рата једноставним ликовним средствима, јасним и лако читљивим. Војник који закорачи у простор рата, закорачио је у мрак пакла. Масуд Шојаи Табатабаи, аутор овог рада, долази из Ирана, из трусног подручја које је деценијама изложено ратном страдању и ратним претњама.

На другој страни, турски кариактуриста Омер Кам, који је освојио Златну плакету и прву награду организатора, претварајући точкове тенковских гусеница у винску бурад и стављајући у руке војника чашу вина, слави живот и истину, јер вино је мера уживања а у њему је, кажу, и истина. Пољски карикатуриста Павел Кучински, добитник Сребне плакете, утопистички, уместо гранате из бацача противнику шаље хлебове.

Док има оваквих снова има наде. Карикатура није у стању да промени свет, али јесте да охрабри и упозори, да насмеје и над црним сликама које рат неминовно доноси, да оне који су свој живот посветили увећању броја ордења и медаља на грудима кроз ратни ангажман подсети да иза сваког ордена стоји стотине црних флорова посвећених невино страдалима.

То је мисија овог Салона и зато је он још увек жив.

А Крагујевац је поносан што је над сенима својих жртава окупио искрени свет посвећен миру и што је захваљујући Салону постао светска престоница антиратне карикатуре. Тиме и његове жртве добијају смисленост у овом времену и остају живе заувек.


Миодраг Стојиловић

директор Салона

АРЕС ЧЕКА НА ВАС

Радујемо се да тридесету годишњицу од настанка Међународног Салона антиратне карикатуре “Крагујевац” дочекујемо са још једном, шеснаестом успешном изложбом, са снажном антиратном поруком стотина карикатуриста из читавог света, са придруженим пријатељима који неке од одабраних награђују у знак уважавања њиховог мировног ангажмана…

Радујемо се због сазнања да је изложбу петнаестог Салона видело више хиљада људи у једанаест градова Европе, Северне и Јужне Америке, од Крагујевца, преко Њујорка, Полтаве, Инголштата, Биелско-Биала, Бидгошча, Београда, Питештија, Темишвара, Лимасола до Мексико Ситија. И у свима њима људи су се дивили луцидним идејама карикатуриста, које су указивали на погубност рата и излагали осуди, порузи и подсмеху његове актере. И саглашавали се са карикатуристима.

Али не радујемо се да Арес, тај хеленски Бог ратова и страдања, не посустаје. Уместо да се гасе, ратови и страдања, увек највише невиних, умножавају се.

Арес чека на вас!ares by goran celicanin

Да му се придружите или супротставите. По пођете за његовим заводљивимречима или подигнете глас разума и грађанског неслагања. Уметници – учесници 16. Међународног Салон антиратне карикатуре, као и свих ранијих у протекле три деценије, храбре вас на ово друго.

То је мисија Салона. И зато је Салон, нажалост, потребан. Још увек…

Миодраг Стојиловић
директор Салона

НАШ 30 – ОГОДИШЊИ ПУТ

Прво значањо окупљање крагујевачких карикатуриста је било поводом појављивања студенских новина “ФАКК” касних шездесетих и почетком седамдесетих. Неколицина младих људи, који су радили у касније насталим новинама, дошло је на идеју да коментарише и реагује на тадашњу политичку ситуацију на слободан и шаљив начин цртајући карикатуре.Тако нешто је било, прилично често, многоуспешнији начин приказа ствари него било који извештај или коментар. На тај начин карикатура је стекла своју репутацију и постала незаменљива у крагујевачким новинама. Пре тога карикатура је била само нека врста гега, више као илустрација која би испуњавала празнину у новинама.miodrag stojilovic

Студије не трају вечно и студентски дани брзо пролазе. Ти млади људи који су оживели карикатуру извршили су своју мисију. Неки од њих су дипломирали неки не. Неки су се определили за карикатуру као свој позив. Испоставило се да баш они постали једни од најеминентнијих карикатуриста тадашње Југославије – Љубомир Милојевић – Љубац, Милета Милорадовић, Александар Димитријевић, Бранислав Обрадовић… Неки од њих су одлучили да постану новинари као Миливоје Раденковић – Раки анд Зоран Глишовић – Жиг ( обојица су данас запослени у Радио Београду ). Неки су постали инжењери, еконимисти, адвокати али је карикатура остала као део њихове младости.

“ФАКК” и генерација младих карикатуриста заједно са уредником могли би бити запамћени као оснивачи нашег Салона Антиратне карикатуре. Када смо Димитријевић, Глошовић и ја прешли у крагујевачки недељни лист “Светлост” одлучили смо да оснујемо, 1981. године, интернационални Салон Антиратне карикатуре који траје од тада па све до данашњих дана.

Данас, Салон је потпомогнут најеминентнијим људима овог града. Нова генерација је рођена и Крагујевац је постао центар српске карикатуре. Као и дом више од 15 карикатуриста и сатиричара.

Нова генерација карикатуриста (Горан Миленковић, Срђан Стаменковић, Иван Радуловић, Милан Јовановић, Зоран Златичанин…) показала је велико интересовање да Салон Антиратне карикатуре учини бољим и модернијим колико год могу. Овај сајт је само једна од ствари које то доказују.

 

С поштовањем
Миодраг Стојиловић директор Салона

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG