showcase

среда, 19 фебруар 2020 08:13

Посета делегације Амбасаде Републике Чешке Спомен-парку

19.02.2020.г

Крагујевац

У четвртак, 20. фебруара, гости Спомен-парка "Крагујевачки октобар" биће представници Амбасаде Републике Чешке у Србији - Томаш Кухта (амбасадор) и Мирослав Чанчик (шеф Одељења за трговину,
економију и развојну сарадњу). Током посете Крагујевцу гости ће обићи Стару цркву и Стару скупштину, Музеј "Стара ливница", Народни музеј Крагујевац и Спомен-парк "Крагујевачки октобар".
Такође, за госте ће бити организован пријем у Скупштини града Крагујевца у 12 часова, а обићи ће и Прву Крагујевачку гимназију, где ће се састати са представницима Гимназије и Удружења српско-чешког пријатељства "Чеси Шумадије", као и са професором и ученицима чешког језика, који похађају курс чешког језика у организацији Канцеларије Јужноморавске регије у Крагујевцу. Након обиласка Крагујевца гости ће присуствовати освештавању надгробног споменика Јосифа Бродила на Старом војничком гробљу у Шумарицама у 13:30 часова, чију је рестаурацију, осим Спомен-парка, помогао и сам амбасадор Кухта. Реч је о сепулкралном споменику чешког војног музичара који је био командант музике Крагујевачког гарнизона крајем 19. и почетком 20. века, као и оснивач цивилног Крагујевачког музичког друштва, који је погинуо у Првом балканском рату, током опсаде Скадра јануара 1913. године. Рестаурацију споменика урадио је професор Слободан Маринковић са крагујевачког ФИЛУМ-а.

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster