showcase

четвртак, 08 август 2019 08:37

Одржано предавање на тему страдања рома у Крагујевцу октобра 1941.

02.08.2019.

Крагујевац

У организацији Канцеларије за ромска питања и Локалне акционе групе у оквиру ROMACTED програма данас су одржана предавања на темe страдања Рома у Крагујевцу октобра 1941. годинe и у нацистичком концентрационом логору Аушвицу у Пољској. Предавања су одржана поводом обележавања 75 годишњице страдања ове националне мањине у Аушвицу 1944. године када је погубљено нешто мање од три хиљаде.

У ноћи између 2. и 3. августа 1944. године нацисти су у Аушвицу у такозваном подлогору за Роме (Zigeunerlager) у гасним коморама погубили 2987 припадника ромске националне мањине међу којима је био и велики број жена и деце, каже Тања Ђорђевић, фацилитатор у оквиру ROMACTED  програма. Након тог злочина логор је затворен, а погубљени Роми били су из свих делова Европе – Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке, Пољске, Француске, ондашње Југославије. Намера нам је да се оваквим подсећањима страдања никада не забораве, истиче она и прича о посети Аушвицу када је присуствовала обележавању тог датума отварањем изложбе Види и не заборави.

О страдању Рома у Крагујевцу октобра 1941. године говорила је историчарка Кристина Јоргић Степановић која је рекла да је на основу истраживања и прецизном методологијом утврђено да је 21. октобра те године стрељано 205 лица ромске националности и да тај број може бити и већи.  Подаци су засновани на истраживањима која су вршена прошле године у оквиру припреме документарне изложбе Суседи којих више нема – страдање Рома у Крагујевцу октобра 1941. године, каже Јоргић Степановић, ауторка изложбе и кустос у Музеју 21. октобар.

Први пут да на овакав начин обележавамо страдање Рома у Другом светском рату. Намера нам је да потомке научимо о историји и страдању јер многи једва да знају или ни не знају колико ромског народа страдало поред осталих, каже Зоран Павловић, координатор за ромска питања.

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster