showcase

понедељак, 03 јун 2019 22:44

Одржано предавање "Атеље Паје Јовановића" у кино-сали Музеја "21.октобар"

03.06.2019.г

Крагујевац

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у сарадњи са Музејом града Београда је организовао предавање под називом „Атеље Паје Јовановића“ у оквиру гостовања изложбе "Поглед изблиза. Атеље Паје Јовановића"

На примеру уметничке радионице Паје Јовановића која се налазила у Бечу, предавање је било посвећено тумачењу функција и значаја атељеа за стваралаштво уметника с краја 19. и почетка 20. века. Описом инвентара и атмосфере атељеа великих европских сликара, попут Густава Климта, Франца фон Штука и других Јовановићевих савременика, тежило се расветљавању значаја уметничких радионица и њихове вишеструке намене, од јавног салона до најинтимнијег простора уметниковог деловања.
Ослањајући се на успомене Милана Савића, књижевника и преводиоца, који је посетио Јовановићев атеље у Бечу 1903. године,
је реконструисан ентеријер и садржај Јовановићеве радионице. Посебно су тумачени цртежи, слике, сликарски реквизити, лични предмети, дипломе и одличја представљени на изложби, а који су некада били саставни део Јовановићевог ентеријера и који се, по његовој жељи, чувају од 1952. године у Легату Паје Јовановића у Музеју града Београда. На тај начин ће Јовановићев опус, сагледан кроз трансформацију и судбину његовог атељеа, бити смештен у контекст европске уметничке праксе с краја 19. и почетка 20. века, у оквиру које је Јовановић, као припадник елите европских уметника, стварао пуних седам деценија. 

Предавач: Исидора Савић, кустос Музеја града Београда

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster