showcase

понедељак, 28 јануар 2019 08:24

Одржан програм посвећен Међународном дану сећања на жртве Холокауста

25.01.2018.г

Крагујевац

 

У петак 25.јанура 2019.године у Музеју „21.октобар“ је реализован најављени програм поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста.

Програм је одпочео поздравним говором директорке Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ Маријане Станковић, након чега је кустос и мордератор програма Марко Терзић укратко објаснио сам програм. Скуп је поздравио и гост из Београда, господин Александар Гаон, заменик председника Јеврејских општина Србије.

У првом делу програма, како је било и предвиђено, говорили су Ненад Глишић (СКЦ), Марко Терзић (Музеј „21.октобар“) и Гордана Јоцић (Центар за изградњу мира) након чега се публици обратио господин Александар Ајзинберг, личним и породичним сведочењем о Холокаусту.

У другом делу програма је, у излагачком простору Музеја, отворена изложба Биљане Албахари (Народна библиотека Србије) под називом „Писање страдања“, уз вођење саме ауторке кроз поставку.

Наставак програма био је посвећен филозофској дискусији на тему Холокауста, разумевању трауматичне прошлости и будућности ка којој идемо. Публици су се најпре обратили најављени гости са Институа за филозофију и друштвену теорију Београд, др Предраг Крстић и др Игор Цвејић , као и мр Иван Миленковић (Трећи програм Радио Београда ), те се онда отворила занимљива и аргументована расправа између свих присутних на тему програма.

Програм је реализован под покровитељством града Крагујевца.

 

 

 

 

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster