showcase

среда, 28 фебруар 2018 13:29

Изложба слика "Гужва" Срђана Ђилета Марковића

Градска галерија "Мосови Балкана"

01.03.2018.г. у 20 сати

Слика Гужва програмска је платформа сурвавања у интензивирање изобличених натрпаности и скарадних фантазмагоричних гротески. Одмицањем и зрењем алтернативних или пост - авангардних извода упутно је покренути чак и временски крајње удаљена представљачка начела морализаторских и саркастичних тренутака.
Отуд се и после више деценија, у јавним испољавањима како културе тако и естраде Републике Србије, као и јужнословенске регије, унутар побеснелости као и бола данашњице, у тим прећутаним адвертисинг сменама на ужасне вести и сатирање људске врсте, кроз дела Ђилета Марковића одаје барокизујућа сликовита поука. Енергични цртачки ритам, интензивна изобличења и огољавање невидљивих односа су доказни имагинариум представа које се пружају као теоријско оправдање текуће епохе антропоцена, те загађености данашњице, што се разиграно јављало и на другим сликаревим делима.
Разграничености изувијаних линија и вибрантна напетост упућују на изломљеност којим се исказује тело у простору слике. У појединостима стриповске карикиране анатомије и реквизита долази до персонификованог, понегде и дословног претварања у зомбије или скривене киборге друштвене погођености што показује велики број фигуративних решења, са сенком од Марвел стрипа до црне хронике. Претеча те удешености чини лавиринтски графизам преплитања у делу ’Гужва’. Распон који уметник својствен поигравању модусима сликарства чврсте ивице (хард-едге) поретка улаже, очигледно динамизује колоплет друштвеног апсурда.
Изломљене фигуре манијакално изобличене духовите морфолошке разузданости одликују се по слободама ундергроунд стрипа, бриљантним и зацењеним склапањима предмета и учесника. Примери прекршаја су са сликарске стране узорни: зрела фаза Филипа Густона (Пхилип Густон) или, исто тако фигуративне експресије немачких дивљих сликара постмодернизма који су пронели наслеђе мултипредметности Нове фигурације.
У освешћеном распознавању датог тренутка и етапама душевних доживљаја окружења и поретка, капитализма, прикривених тоталитарних идеологија, подјармљености и порива, Срђан Ђиле Марковић резолутно изненађује доследном преданошћу. Ток виспрених сликарских и цртачких композиција, у разним варијацијама доказује уметника као властитог проналазача луцидног сликарског сензибилитета. Фантомске фигуративне појаве његових решења поготово у композицији ’Гужва’ дате су у неспутаности театра масе, у удвостручењима, скраћењима, сабијености и преклапањима. Његови цртежи и слике, сви ти инциденти лаке препознатљивости и демонских околности упозоравају на своје ментално присуство и могућност разоткривања. Одају нам - отворено или посредно - распусност нагона и насиље унутар ситуација где сви принудно суделујемо.

Никола Шуица

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster