showcase

среда, 10 фебруар 2016 11:25

40 година Спомен-музеја "21. октобар"

Спомен-музеј ''21. октобар''

15.02.2016. године у 12 сати


Музеј ''21. октобар'' отворен је 15. фебруара 1976. године и за четири деценије постао је један од најзначајнијих меморијалних музеја, који је посетило око 5 милиона људи из читавог света.
Музеј ''21. октобар'' је један од ретких институција те врсте у земљу чија је зграда наменски подигнута као музеј и данас једна од најмаркантнијих и најавангарднијух грађевина у Крагујевцу и Србији. Већ генералним урбанистичким планом Спомен-парка из далеке 1955. године, била је одређена и локација музеја посвећеног стрељанима, на истом месту на којој се и данас налази. Израда пројекта поверена је 1964. године нашим еминентним архитектама, Ивану Антићу и Иванки Распоповић, a сарадници на пројекту били су грађевински инжињер Тихомир Ђукић и елоктроинжињери Риста Палигорић и Александар Стефановић. Изградња је започета 1971., а завршена почетком 1976. године.
Отварањем Музеја ''21. октобар'', делатност Установе Спомен – парк ''Крагујевачки октобар'' допуњена је новим садржајима, а његова основна и најважнија је истраживање, сакупљање, обрада, излагање, презентација, публиковање и заштиту музејске грађе – предмета, докумената и уметничких дела везаних за овај догађа, као и информисање домаћих и страних посетилаца о крагујевачком октобру, односно свеобухватно неговање културе сећања.
Своју функцију Музеј остварује и кроз друге активности: организовање изложби, предавања, филмских пројекција, књижевних вечери, кроз издавачку делатност, сарадњу са сличним установама у земљи и свету, кроз библиотечку делатност и организовање уметничких манифестација од којих су пет традиционалне, а остале повремене. Циљ свих ових активности је ширење идеје мира и толеранције и поштовање различитости кроз промовисање највиших етичких и естетских вредности.

***

Читава 2016. година ће бити у знаку обележавања овог, за Установу Спомен – парк ''Крагујевачки октобар'', изузетно важног јубилеја. Многа дела из историје, историјографије, ликовне уметности и књижевности настала су на тему масовног стрељања становника Крагујевца 21. октобра 1941. године и данас се чувају у Музеју. Током протеклих деценија била су низом различитих активности представљана широј публици.
Тако ће обележавања четири деценије Музеја ''21. октобар'' започети отворањем изложбе мапе Лазара Вујаклије, једног од наших најзначајних уметника 20. века, којa је, само условно, илустрација ''Црвене поеме'' недавно преминулог крагујевачког песника, Димитрија Николајевића. Настала је 1970. године у оквиру октобарских свечаности и манифестације ''Велики школски час'' и штампана у ограниченом тиражу од 100 примерака, а њена посебност је то што је сваку бојену матрицу уметник лично припремао и надгледао њено ручно отискивање.
Лазар Вујаклија (1914. Беч – 1995. Београд) је био један од најоригиналнијих стваралаца друге половине 20. века. Припадао је већ легендарној генерацији уметника који су се својим стваралаштвом снажно одупирали стегама соц – реализма и налазили нове подстицаје у савременим уметничким токовима и властитим стилским опредељењима.
Иако је Лазар Вујаклија био скроман, непретенциозан стваралац, дубоко уроњен у свој рад, његова дела су нашла пут ка многим значјнијим музејима и галеријама у земљи и свету; једно уље је и део збирке Музеја модерне уметности у Њу Јорку.
Мапа ''Црвена поема'' носи све карактеристике ликовног опуса Лазара Вујаклије. Ни код тако тешке теме, каква је масовна егзекуција грађана Крагујевца, он не одступа ни од свог стилског нити од идејног опредељења. Од својих почетака узоре је тражио у нашем средњевековном стваралаштву, а посебно у фигуралним, хералдичким представама рељефа са стећака, којима касније додаје мотиве са фресака, народних везова, крајпуташа, па и оне из сопствене имагинације. Пред нама се отвара један фасцинантан антропоморфни, зооморфни и флорални свет једноставних форми, геометризираних и плошних, наглашених чврстом контуром црне линије и редукованом скалом чистих, блиставих боја. Велике теме, чак и оне тешке и болне, као што је смрт, он је са лакоћом преводио у дела пуна оптимизма и неспутане радости, додајући увек неки симболични детаљ, птицу, сунце, лик осветљен осмехом, који би атмосферу на композицији разведрио и повео ка оним детиње невиним пределима наше душе, када све изгледа једноставно и могуће.

Отварање изложбе је 15. фебруара, у понедељак у 12 сати у Музеју ''21. октобар''.

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster