showcase

среда, 09 децембар 2015 15:48

Матија Рајковић

Градска галерија "Мостови Балкана"

10.12-24.12.2015.

Предео испуњен тишином

Дигиталне графике Матије Рајковића настале су од низа фотографија на којима је документовао различите трагове графита и плаката, писања и лепљења, корозије и времена на металним површинама ограда градилишта. Оком и камером пронађене и забележене различите текстуре постале су потенцијал за експериментисање и откривање нових и неочекиваних могућности у пољу дигиталне технологије, извор инспирације за стварање једне серије радова.

Са истанчаним осећајем за боју и цртеж, јасно реферишући у основи на сликарство енформела, уз помоћ рачунара и рачунарских програма одстрањује боју, мења, дорађује, модификује и ствара сопствена ликовна значења у монохромној структури дигиталне обраде. И кад оставља и допушта да се текстура разлива по читавој површини композиције или је, пак, своди на знак, њихово ишчитавање усмерава и подвлачи називима радова, преиначујући и уводећи их на тај начин у сопстеви асоцијативни свет.

Матија Рајковић је рођен 1980. у Београду. Дипломирао на Академији уметности у Новом Саду 2003. у класи професора Јована Ракиџића на сликарском одсеку. Постдипломске студије завршио на истом одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2009. у класи професора Чедомира Васића. Члан је УЛУС–а од 2005. и УЛУК-Крушевац од 2011. (један је од оснивача). Излаже до сад 18 пута самостално и 85 пута групно. Учесник је 35 ликовних колонија у земљи и иностранству. Добитиник је две награде. Предаје на Високој школи струковних студија за васпитаче у Крушевцу од 2010.

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster