showcase

четвртак, 25 август 2022 10:55

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА" У МУЗЕЈУ "21. ОКТОБАР" У КРАГУЈЕВЦУ

Крагујевац

02.09. - 16.10.2022.

Изложба „О фабрикама и радницима“ гостоваће у Крагујевцу, у Музеју „21. октобар” од 2. септембра до 16. октобра. Свечамо отварање је у 18 часова, а дефиле Заставиних возила са поласком испред Музеја „21.октобар” почеће у 17 часова. Сама изложба је креирана и реализована у Београду, и настала је као резултат сарадње кустоса Музеја науке и технике (Ада Влајић и Рифат Куленовић) и Музеја Југославије (Јована Недељковић и Радован Цукић).
Тематски оквир изложбе чине процеси индустријализације на територији Србије, од раних појава индустријске производње средином 18. века, преко развоја у склопу различитих државних и друштвених уређења током 19. и 20. века, закључно са првим деценијама 21. века. Материјални и нематеријални трагови ових процеса, поред тога што су носиоци историјске, технолошке и архитектонске вредности, такође су носиоци културних и друштвених вредности. Они произлазе из друштвених односа обликованих под утицајем индустрије, као и организације живота под њеним окриљем и важан су тестамент личног и колективног идентитета.
На изложби ће бити презентована разноврсна грађа коју чине индустријски производи, бројне фотографије које сведоче о различитим аспектима фабричког живота и видео-материјали, као и други предмети и документација.
За приближавање феномена индустријализације, ауторски тим одабрао је више десетина предмета, а понуђени концепт обухвата развој пет великих индустријских локалитета („Заставу” у Крагујевцу, ЕИ Ниш, Лесковачку текстилну индустрију, ИПК „Серво Михаљ” Зрењанин и РТБ Бор).
 Публика ће на изложби у Крагујевцу, бити у прилици да види макете машина и индустријских објеката, узорке производа и производе индустријске производње, уметничка дела, алате и средства за рад, лична документа, рекламне производе и амбалаже, али и више десетина фотографија из различитих фото-архива, као и филмски материјал из фонда Програмског архива РТС-а и РУ „Филмске новости”. Предмети који се излажу припадају фондовима два музеја који су изложбу и креирали, као и музејима у Лесковцу, Крагујевцу и Бору, док је део грађе позајмљен из приватних колекција.
У фокусу кустоса Музеја науке и технике била је технологија са процесима производње, док су кустоси Музеја Југославије представили индустрију као сложен облик удруживања људи. У Београду су ова два комплементарна дела поставке била изложена у два различита музеја, док ће у Крагујевцу бити обједињени, у редукованој и прилагођеној верзији, у једну целину и на једном месту. 

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster