showcase

уторак, 09 новембар 2021 12:17

Графичке визије

Градска галерија „Мостови Балкана“, Крагујевац

12.новембар 2021. године

 

ГРАФИКЕ АТЕЉЕА КАРЛОС ОЛАЧЕА, ФАД, УНАМ, МЕКСИКО / CARLOS OLACHEA, FADUNAM, MEXICO

Изложба мексичких уметника Графичке визије 6 је нови сегмент Пројекта континуиране међународне сарадње мр Лепосаве Милошевић Сибиновић који је у претходним истоименим изложбама 1, 2, 3, 4, и 5 имао знатног одјека у стручној и широј културној јавности. Радови су настали у Мексику, земљи богате ликовне традиције и реализовани у различитим техникама у Атељеу за истраживања и продукцију графике Карлос Олачеа (Carlos Olachea), основаног1984. године који ради у оквиру Факултета за ликовну уметност и дизајн Националног универзитета и двовековне Националне академије Сан Карлос. Атеље подржава истраживање, отвара нове уметничке могућности у домену савремене графике, каталогизује, чува и промовише урађене радове, остварује професионалну сарадњу са образовним установама, музејима, културним центрима, учествује на конкурсима и бијеналима у земљи и иностранству. Пет уметника чији су радови обухваћени изложбом имају солидно уметничко образовање, успешну каријеру, живе у Мексику, учесници су бројних уметничких догађања. Имају препознатљив уметнички рукопис, изузетно владају разним графичким техникама.

Адаир Гарсиа Санчес / Adair García Sánchez је рођен 1995. године у Тескоку. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности Националног универзитета Мексика – УНАМ, 2013 – 2017. Учествује на бројним изложбама ( 17. Национални фестивал графике Армадиљо / Armadillo, Сан Луис Потоси, Мексико, 2017; Имагинација социјалних изазова, Библиотека Васконселос, Град Мексико, 2018; Без одређеног пута, Галерија HYB4, Праг, Чешка).                                                                             Пројекат Адара Гарсие Архив19.355346 садржи преглед вештина, методолошких процеса и заокупљеност редом. Развија га обезбеђујући гомилу докумената погодних за разматрање, поседовање и попис. Недостајуће место реконструише својим радом. У графичком смислу користи „освежавање“, фрагментацију, деформацију, наношење нових представа преко постојећих, репродукцију докумената , геометрију супротставља фигурацији, користи различити притисак плоча за постизање тонова акватинте. Нанета документа и сакупљене представе имају специјално значење и микро-моменте ауторовог интереса.

Адриан Аха Мендес / Adrián Aja Méndez је рођен у Граду Мексику. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности и дизајна, ФАД, УНАМ, Мексико. Поред тога је студирао фотографију у Активној школи фотографије. Стекао је диплому специјалисте графике и штампе на ФАД-у. Ради као доцент у Кући културе UAEMX. Излагао на бројним изложбама ( Национални сликарски бијенале Алфредо Салсе, Мексико 2018; Међународни бијенале графике, Гуанлан, Кина, 2018.                             Рад Адриана Аје карактеришу преоптерећене композиције и агресивне представе потенциране експресивности.. Генерално гледано, његове социјалне и политичке теме одражавају људску природу да се моћ наметне другима. Као стилску референцу користи форму представљања пакла у средњевековној уметности. Преузима апокалиптичне визије да би их прилагодио историјским догађајима (ратови, масакри, отмице). Такве визије су за њега адекватан одраз злоупотребе моћи над различитим друштвеним групама.

Дорота Зиолковска / Dorota Ziolkowska је дипломирала на Академији ликовних уметности – Факултет графике у Варшави, 2010-2014. О д 2014. године је члан Удружења аутора Пољске. Излагала јена бројним изложбама (Боја у графичкој уметности, 8. Тријенале графике, Галерија модерне уметности, Торун, Пољска; Уметничка резиденција, Пуебла, Мексико, 2017; Атеље за продукцију и истраживање графике Карлос Олачеа, Град Мексико, 2019; Национални бијенале графике Шинасабуро Такеда, Оаксака, Мексико, 2019.)                                                                                     Посвећена је медију графике. У свом графичком исказу комбинује и експериментише различитим графичким техникама. Њена приврженост графичком медију везана је за могућност репродукције и то не у смислу тиража него феномена графичке плоче - матрице која током рада омогућава представљање истог мотива у различитим конфигурацијама. Сваки отисак на табаку усложњава односе који остављају траг у меморији на релацији: Тело и дух.У оку гледаоца се комплетира процес и региста прсдставе остаје отиснут у памћењу.

Енрике Гвадарама Солис / Enrique Guadarrama Solís је рођен у Граду Мексику 1989. године. Стекао је диплому на Факултети ликовних уметности и дизајна – ФАД, Национални универзитет Мексика УНАМ, Град Мексико. Учествовао је на бројним националним и међународним селекцијама (Међународни бијенале графике, Гуалан, Кина; 2019; 11. Бијенале сликарства Алфредо Салсе, Мичоакан, Мексико, 2019.)                                                                                                                                  

Преузима техничке процесе графике у металу да би искористио и могућности савременог представљања кроз дигитални поступак. Зрна акватинте алудирају на пикселе. Успоставља се нова релација и надређена графичка плочана истом папиру оставља место сложеној апстракцији: истраживање боје паралелно је да системом дигиталне штампе.

Мануел Алфредо Солис Мендоса / Manuel Alfredo Sólis Mendoza је рођен 25. маја 1985. године у Граду Мексику. Дипломирао је студије ликовне уметности на ЕНАП, УНАМ, Град Мексико, 2004- 2008; Магистратура на ФАД, УНАМ, Град Мексико; Студијски боравак на Униерзитету у Мадриду, Шпанија. Излагао је на бројним изложбама (17. Бијенале Руфино Тамајо, Оаксака, Мексико, 2016; Без одређеног пута, Галерија HYB4, Праг, Чешка, 2019; Отворена мапа, ФИГ, Билбао, Шпанија, 2019).

Преко сликарства, колажа и графике Мануел Солис успоставља везу са светом који га окружује. Свет сиве зоне, агресиван у реалности, уплетен у свакодневницу, незајажљив у конзумирању агресивних сцена у новинама и на филму, до болесне нарко културе заокупља ауторову пажњу. Покушава да кроз медије сликарства и графике приказујући реалност критикује коришћење агресивних представа, покаже крхку емпатију човека у односу на живот и висок степен дехуманизације.

Ижложба обухвата по пет графика од сваког аутора, укупно 25 графичких листова.

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster