showcase

понедељак, 06 септембар 2021 13:40

Отворена изложба "Аудио изложба Јасеновац: Логор смрти. Земља живих. "

06.09.2021.

Крагујевац

Аудио изложба „Јасеновац. Логор смрти, земља живих" је отворена у Музеју "21. октобар" 01. септембра у 14 часова говором потпредседнице Владе Републике Србије и министарке за културу и информисање Маје Гојковић.

Изложба доноси осам звучних записа, радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац. Изложба је интерактивна и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и ко-креатори прича.

Ова изложба се служи савременим методама ангажовања публике и путем веб апликације којој посетиоци приступају са својих мобилних телефона, омогућава личан и вишедимензионалан доживљај. Посебно дизајниране инсталације у простору, осмишљене око радиофонских прича – омогућавају посетиоцима да кроз интеракцију овај доживљај и продубе.

Иако инспирисана историјским догађајима, ова изложба није историјска по карактеру. Изложба „Јасеновац. Логор смрти, земља живих" користи јединствени приступ теми логора Јасеновац. Она представља својеврсну личну уметничку рефлексију изведену у аудио форми која омогућава посетиоцима да сами, вођени наратором и својом имагинацијом створе слике и на тај начин „виде" Јасеновац.Уметничка димензија овог пројекта нарочито је истакнута учешћем глумаца Радивоја Раше Буквића и Бојане Ковачевић Гајин, који су, у улогама наратора, снимили приче и вођења. Дизајн звука који представља централни елемент искуства изложбе потписује Наталија Страхинић. Аутори изложбе су Дарко Николић и Богдан Шпањевић. На изложби ће бити изложена и интерактивна инсталација „Гвоздена књига" чији је аутор Виктор Киш. Порука изложбе заснована је на томе да нас Јасеновац учи да будемо загледани у живот а не у смрт, у светлост а не у таму. Симбол смрти постаје симбол живота.
 
**** Важна напомена:Мобилни телефон и слушалице су неопходни током изложбе. Молимо вас да уколико је могуће, понесете своје слушалице како би слушали приче. Уколико међутим то и не учините, организатори су обезбедили ограничен број слушалица, које ће бити дезинфиковане и безбедне за употрену – у складу са епидемиолошким мерама.
 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster