showcase

четвртак, 26 август 2021 11:51

Аудио изложба Јасеновац: Логор смрти. Земља живих.

26.08.2021.

Крагујевац

01.09.2021. - 30.09.2021. ВРЕМЕ ОТВАРАЊА 14.00 ЧАСОВА

Аудио изложба „Јасеновац. Логор смрти, земља живих" биће отворена у Музеју "21. октобар" 01. септембра у 14 часова. Изложбу ће отворити потпредседница Владе Републике Србије и министарка за културу и информисање Маја Гојковић.

Изложба доноси осам звучних записа, радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац. Изложба је интерактивна и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и ко-креатори прича.

Ова изложба се служи савременим методама ангажовања публике и путем веб апликације којој посетиоци приступају са својих мобилних телефона, омогућава личан и вишедимензионалан доживљај. Посебно дизајниране инсталације у простору, осмишљене око радиофонских прича – омогућавају посетиоцима да кроз интеракцију овај доживљај и продубе.

Иако инспирисана историјским догађајима, ова изложба није историјска по карактеру. Изложба „Јасеновац. Логор смрти, земља живих" користи јединствени приступ теми логора Јасеновац. Она представља својеврсну личну уметничку рефлексију изведену у аудио форми која омогућава посетиоцима да сами, вођени наратором и својом имагинацијом створе слике и на тај начин „виде" Јасеновац.Уметничка димензија овог пројекта нарочито је истакнута учешћем глумаца Радивоја Раше Буквића и Бојане Ковачевић Гајин, који су, у улогама наратора, снимили приче и вођења. Дизајн звука који представља централни елемент искуства изложбе потписује Наталија Страхинић. Аутори изложбе су Дарко Николић и Богдан Шпањевић. На изложби ће бити изложена и интерактивна инсталација „Гвоздена књига" чији је аутор Виктор Киш. Порука изложбе заснована је на томе да нас Јасеновац учи да будемо загледани у живот а не у смрт, у светлост а не у таму. Симбол смрти постаје симбол живота.
**** Важна напомена:Мобилни телефон и слушалице су неопходни током изложбе. Молимо вас да уколико је могуће, понесете своје слушалице како би слушали приче. Уколико међутим то и не учините, организатори су обезбедили ограничен број слушалица, које ће бити дезинфиковане и безбедне за употрену – у складу са епидемиолошким мерама.
 
Oрганизатор изложбе: Спомен-парк "Крагујевачки октобар"
Партнер пројекта: @Музеј жртава геноцида
Носилац пројекта: @NextGame
Копродуцент: @Galerija Štab, Марко Брун
Веб апликација: Облачак, Ненад Шћекић
Анимација и видео: Дарко Дуцкин
Стручни сарадници: Јасмина Тутунов Трифуновић, стручни сарадник
Истраживачи: Владимир Лужњанин, Никола Зобеница, Милош Димић Изложбу помогли: Avala Studios
Пројекат „Виртуелни музеј Јасеновца" финансиран је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.
Веб адреса пројекта: www.logorjasenovac.rs
 
 

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster