showcase

среда, 25 август 2021 09:05

Изложба слика Бранка Раковића „Мали формат слике“

Градска галерија „Мостови Балкана“, Крагујевац

2 – 21. септембар 2021. године

Бранко Раковић

Рођен 1967. у Београду. Дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, 1991, класа проф. Антоновића. Магистрирао и докторирао на истом факултету. Члан УЛУС од 1992. године. Запослен на Факултету ликовних уметности у Београду од 1994. Сада је у звању редовног професора. Учествује на бројним изложбама у земљи и иностранству. Ово му је 39. самостална изложба. Добитник је више награда из области сликарства, графике, цртежа. Радови су му заступљени у музејским и приватним колекцијама.

На изложби су постављени радови различитих димензија-105 х 105 см, 70 х 70 см, 60 х 60 см, 50 х 50 см, 40 х 40 см, настали последњих година. Рађени су комбинованом техником на платну.

МАЛИ ФОРМАТ СЛИКЕ

Радови које представљам на овој поставци, настају у паралелном процесу са великим форматима слика. Мањи формат носи различиту врсту изазова у односу на већи простор слике. Главни циљ је постизање добре вредности утиска израза, у смислу употребе боје и облика, наноса боје и рељефности слике. Ограниченост површине је на први поглед проблем, али истовремено обезбеђује посебан осећај интиме и могућност лакшег ређања варијација теме у виду стилске вежбе. Приказани радови су самостални резултат, мада могу да буду и полазна тачка за већа платна. И на малим комадима остаје моја ауторска потрага за лепотом бојених односа, рељефа, текстуре, кроз причу слике, која и овога пута остаје у виду замишљеног призора, простора, дате форме сликарске импровизације.

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster