showcase

среда, 12 мај 2021 11:02

Љубица Цуца Сокић, избор из збирке Галерије САНУ

Градска галерија "Мостови Балкана" , Крагујевац

15.маја - 15.јуна 2021.године

Љубица Сокић је прва ликовна уметница изабрана за редовног члана Српске академије наука и уметности (1978. године / за дописног члана изабрана је 1968). Одмах по пријему у Академију Љубица Сокић се непосредно ангажовала у раду Одељења ликовне и музичке уметности и новоосноване Галерије Српске академије наука и уметности.

Данас у фонду Уметничке збирке постоје 32 дела Љубице Сокић. Уметничка збирка чува два уља Љубице Сокић из 1939. године – с краја њеног париског периода (Ентеријер са фигуром која шије и Булевар Монпарнас II ), као и једну из низа ведута Сремских Карловаца насталу 1948, када је сликарка провела лето инспиришући се овим градом. Највећи број њених радова, темпера и уља, углавном апстрактних, геометризованих композиција, мртвих природа, ентеријера и тераса из Уметничке збирке САНУ настао је током седме и до средине осме деценије ХХ века. Другој половини седамдесетих година припадају два женска портрета (из 1977. и 1979) и један Предео из 1979. године. Дела настајала од 1962. до 1979. припадају фази активног и плодног рада Сокићеве у новом атељеу у згради Коларчевог универзитета, где је уметница стварала од 1960. године. Радове дариване обновљеној Галерији САНУ Љубица Сокић је наменила излагању у оквиру самосталне поставке и на изложбама радова академика. Овај први поклон од двадесетак радова Љубице Сокић излаган је и публикован одмах пошто је стигао у Уметничку збирку САНУ – као прва изложба у другој години деловања проширене Галерије САНУ (Поклон академика Љубице – Цуце Сокић Српској академији наука и уметности, јануар – март 1983), управо као прва експозиција тог типа у Галерији. Изложбу је пратио и каталог у редовној серији „Галерија САНУ“, у коме су у црно-белој техници репродукована сва дела. Каталог садржи и уводни текст тадашњег управника Галерије САНУ Станислава Живковића, затим кратку биографију и литературу о опусу уметнице, као и основне каталошке податке. У Галерији САНУ организовано је више изложби академика Љубице Сокић – током априла, маја и јуна 1995. године трајала је њена ретроспектива (аутор Ирина Суботић), а изложба њених пастела представљена је од августа до краја октобра 2012. године (аутори Ирина Суботић, Невена Мартиновић). У Академијиној Галерији су 2014. први пут представљени сви радови академика Љубице Сокић из фонда Уметничке збирке САНУ у оквиру поставке Љубица – Цуца Сокић 1914–2009–2014. Те радове, али у склопу друге целине, већ је видела публика Градске галерије Ужице 2008. године.

Овом приликом публици Галерије „Мостови Балкана“ у Крагујевцу нудимо избор од двадесетак слика Љубице Сокић из фонда Уметничке збирке САНУ.

 

Јелена Межински Миловановић

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster