showcase

петак, 18 децембар 2020 11:28

ПЕЛЕ У ШУМАРИЦАМА

18.12.2020.

Крагујевац

Давне 1969. године, бразилски клуб Сантос, за који је тад играо и чувени Пеле, по многима најбољи фудбалер свих времена, кренуо је на летњу европску турнеју. На ред је дошла и Југославија, а у плану је било да се играју утакмице са највећим југословенским клубовима – Црвеном Звездом, Партизаном, Динамом и Жељезничаром; али планове је пореметио тада новајлија у првој лиги – Раднички из Крагујевца.
Наиме, Бразилци су дошли у Београд уочи утакмице између Партизана и Радничког, и имали су шта да виде, Раднички је тада практично понизио „црно-беле“ на стадиону ЈНА резултатом 4:1, што се сматра највећом победом у историји клуба.Бразилци су били у чуду! „Ко је овај тим?“, ,,Где је тај Крагујевац“?, и тако су решили да уместо меча са Партизаном, одиграју меч са Радничким у Крагујевцу!Највећи фудбалски меч икада у Шумадији, одигран је 15. септембра 1969. године, а играли су – Раднички и Сантос. Колико је гледалаца било на крагујевачком „Чика Дачи“ ни данас није могуће тачно утврдити, али у монографији ФК Раднички пише да је било око 6 хиљада људи.

 

Резултат је био нестварних 4:4, а пре саме утакмице фудбалери су посетили Спомен-парк у Шумарицама и одали пошту крагујевачким жртвама из октобра 1941. Том приликом забележена је и следећа фотографија испред Споменика стрељаним ђацима и професорима, у народу познатијем као V/3
 
(Захваљујемо се администраторима фејсбук групе "Крагујевац кроз квиз" на уступљеној фотографији) 
 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster