showcase

понедељак, 16 децембар 2019 14:34

Отварање изложбе радова ученика Средње стручне школе из Крагујевца, најбоље школе на ликовном конкурсу ''Доста су свету једне Шумарице'' и Промоција постигнутог циља да Стална поставка Музеја „21.октобар“ постане доступа свим групама хендикепираних л

13.12.2019.г

Крагујевац

У петак 13.децембра 2019.године у изложбеном простору Музеја „21.октобар“ су јавности и медијима представљени резултати два различита пројекта, оба финансирана од стране Министарства културе и информисања РС.

Прво се присутнима обратио Ненад Карамијалковић, заменик директора Спомен-парка Крагујевачки октобар, који је најавио догађања.

Затим је свечано отворена изложба ликовних радова ђака награђене школе по конкурсу пројекта „Доста су свету једне Шумарице“, а што је ове године Средња стручна школа из Крагујевца, смер дизајнер ентеријера и индустријског дизајна, која је према оцени жирија послала најквалитетније радове на овогодишњем конкурсу. Предстваљени радови указују да у будућности од ових младих уметница и уметника, можемо очекивати велика дела. Њихов посвећени професор, Слободан Стефановићу је у име поменуте школе, примио диплому коју додељује Спомен - парк ''Крагујевачки октобар''.  Изложбу је отворила Јелена Давидовић, музејски саветник.

Затим је пред медијима и присутнима промовисано постизање великог циља да Музеј „21.октобар“ постане доступан у навећој могућој мери свим категоријама лица са хендикепом. То су омогућила три повезана пројеката која чине целину под називом „Музеј „21.октобар“ установа културе доступна за све“. Пројекти који се тичу слепих и слабовидих, одосно глувих и наглувих лица су већ представљана јавности претходне године када су и реализовани. Сада је представљено постизање самог крајњег циља пројекта, као и трећи део пројекта који је ове године реализован, а односи се на набавку специјализованог гусеничара, којим ће у будућности бити омогућено корисницима инвалидских колица да посете оба спрата музеја, на којима се налази Стална музејска поставка. О наведеном је говорио Марко Терзић, виши кустос и један од два аутора помињаних пројекта (други је Бојан Јовановић).

На крају се јавности пригодним и надахнутим говором обратила др Гордана Дамјановић, члан Градског већа Крагујевца, задужена за здравствену и социјалну заштиту. Промоцији је присуствовао и Никола Рибарић, начелник ресорне Градске управе.

За потребе медија је након тога изведена презентација рада поменутог специјализованог возила, а постављене су и индукционе петље у простор музеја. Тактилне табле намењене слепима и слабовидим лицима су већ интегрални део визуелне целине музејске Сталне поставке.

Виртуална тура

mali baner 06

Календар догађања

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

obavestenje